Kvinnorna tar plats på Dramaten

Regissören Maria Blom Dramatendebuterar i vår. Stina Ekblad spelar i Kristina Lugns "Idlaflickorna" tillsammans med sin syster, Ylva Ekblad.

17 augusti 2010 16:42

Foajén till Lilla scenen på Dramaten, nybyggd och tillsnofsad av bland andra designern Jonas Bohlin, ger alldeles speciella signaler till Maria Blom. För 20 år sedan gick hon här dagligen för att se till att Thommy Berggren hade sin fluga på plats i "I väntan på Godot".
Då var hon påklädare. I vår återvänder hon som regissör av den egna, nyskrivna pjäsen "Under hallonbusken".
Syskondrama
Liksom "Masjävlar", storsuccé på Dalateatern, därefter film, handlar den om syskonrelationer.
- Tre syskon möts vid mors dödsbädd. De är syskon utan särskilt bra kontakt, det låter sorgligt men när jag läste den skrattade jag. Och grät också, säger Maria Blom.

Julia Dufvenius och Tanja Lorentzon gör två av rollerna. Dessförinnan debuterar även Tanja Lorentzon som Dramatendramatiker. Den 13 november ger hon den egna monologen "Mormors svarta ögon", som bygger på hennes familjehistoria.
Tanja Lorenzon hette från början Koukonen. Hon är andra generationens invandrare från Finland som liksom karaktären i hennes monolog blir kallad "Kukonen" i den svenska förorten.
- Jag har tänkt på det här i 20 år och skrivit i två och ett halvt. När man talar om integration i dag är det som om finnarna aldrig har funnits, men vi har ju redan gått igenom det här.

Vårrepertoaren rymmer även nyuppsättningar av två pjäser, båda av kvinnliga dramatiker, som tidigare lämnat starka avtryck.
Regissören Sofia Jupither ger sig på själva anledningen till sitt livsval: amerikanska Jane Bowles pjäs "I lusthuset". Suzanne Osten satte upp den på Unga Klara 1988.
15-åriga Sofia Jupither såg den tre gånger och visste att teatern var hennes väg.
- Jag har hört flera som sagt samma sak.
Stina Ekblad har hämtat sin lillasyster Ylva Ekblad från finlandssvenska Wasa teater. Tillsammans spelar de i Sif Ruuds och Birgitta Valbergs paradpjäs "Idlaflickorna" med premiär i vår.
- Vi är bara kvinnor i den här produktionen, och vi ser fram emot det här kvinnogyttret, säger Stina Ekblad.

Dramatennytt

Konst:
Dramaten och Bonniers konsthall har korsbefruktat sina konstarter i "Scenväxlingar", utställning som öppnar den 29 september på konsthallen, och som tar plats även på Dramaten. Miriam Bäckström och Keren Cytter finns bland de tolv konstnärerna. Pablo Bronstein gör en performance om världsdramatikens tragiska slut. Ylva Ogland har iscensatt sin karaktär Snöfrid på Dramatens stora scen som hon sedan flyttar till konsthallen.

Sidoprogram i höst:

"Dramaten &" fortsätter med föreläsningar, samtal med mera. På programmet: Siri Hustvedt om Stig Dagerman, dansaren Ana Laguna leder workshop för ickedansant publik.

I vår:
Maria Blom sätter upp den egna pjäsen "Under hallonbusken".
Systrarna Stina och Ylva Ekblad spelar tillsammans i Kristina Lugns "Idlaflickorna", danska Vibeke Bjelke regisserar.
Sofia Jupither sätter upp Janes Bowles "I lusthuset".
John Petri sätter upp sin egen barnpjäs "John och svamparna" som handlar om minimalistmusikern John Cage.
Ellen Lamm gör teater av Eric Ericsons "Brev till Clara och Tyra".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Josefsson/TT Spektra