Rastafariernas Messias var i Domkyrkan

Flera av de artister som spelat på Uppsala reggaefestival genom åren har vallfärdat till Domkyrkan. Där finns nämligen en ljusampel skänkt av Haile Selassie, den etiopiske kejsaren som i rastafarireligionen dyrkas som en gud.

Ljusampeln från Haile Selassie restaurerades 2008.

Ljusampeln från Haile Selassie restaurerades 2008.

Foto: Rolf Hamilton

Kultvarning2018-07-25 12:15

Den 10 juni 1924 möttes den abessinske fursten Ras Teferi, senare etiopisk kejsare under namnet Haile Selassie, av ärkebiskop Nathan Söderblom och landshövding Hjalmar Hammarskjöld på centralstationen i Uppsala. Ras Teferi ville besöka Sverige ”av tacksamhet mot evangeliets budbärare och deras utmärkta skolarbete”, stod det i UNT:s artikel om händelsen den 10 juni 1924. Vid besöket skänkte han Domkyrkan en trearmad ljusampel.

Att Uppsalabaserade reggaebandet ”Natural Way” har gett ut ett album med titeln ”1924” är inte en slump, ej heller att många av de artister som spelat på Uppsala reggaefestival velat besöka Domkyrkan.

– Inom rastafarireligionen, som många av artisterna tillhör, är han gudomlig. För trogna rastafarier betyder det mycket att Haile Selassie har varit i Uppsala, säger Yared Tekeste, chef för Uppsala reggaefestival.

1930 blev Haile Selassie kejsare över Etiopien. Rastafari bygger på svarta messianska rörelser från tidigt 1900-tal och utvecklades till en kult som ser Haile Selassie som Messias. Även denna sommar kommer Yared Tekeste att få ge besökande artister rundturer i Domkyrkan.

– Bland annat Glen Browne, en gråhårig rastaherre som spelar gitarr med Tarrus Riley, vill se ljusampeln under veckan, säger Yared Tekeste.

Kultvarning

UNT Kulturs artikelserie om kulturhändelser ur Uppsalas närhistoria. Har du varit med på någon rolig, udda eller osannolik kulturhändelse? Tipsa oss gärna på kultur@unt.se. Alla delar i serien finns att läsa på unt.se/kultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!