Kulturaktörer i Uppsala får sänkta verksamhetsbidrag

Flera stora kulturaktörer i Uppsala får kraftigt sänkta verksamhetsbidrag 2024. "Jag är faktiskt chockad. Hur det blir med gitarrfestivalen och Music in the Garden kan jag inte svara på i dag", säger Klaus Pontvik.

Klaus Pontvik ligger bakom både Uppsala internationella gitarrfestival och Music in the Garden. Båda arrangemangen prioriteras nu ned av kommunen.

Klaus Pontvik ligger bakom både Uppsala internationella gitarrfestival och Music in the Garden. Båda arrangemangen prioriteras nu ned av kommunen.

Foto: UNT/arkiv

Kulturpolitik2023-12-11 05:00

Nyligen klubbade kulturnämndens arbetsutskott fördelningen av verksamhetsbidragen till det fria kulturlivet. Allt pekar på att det formella beslutet i kulturnämnden på fredag 15 december blir likadant.

Det betyder att ingen aktör får höjt bidrag för 2024. De flesta får behålla nuvarande nivå, medan vissa får en sänkning. Bakgrunden är – åtminstone i de flesta fall – det ansträngda ekonomiska läget med tillhörande besparingskrav.

Uppsala internationella gitarrfestival får sitt bidrag mer än halverat till 350 000 kronor. Dessutom har festivalgeneralen Klaus Pontvik fått besked om att systerfestivalen Music in the Garden inte beviljas projektbidrag 2024. I år var den summan 200 000 kronor.

– Jag är i chock, det här är att slå undan benen för oss. I dag kan jag inte ge besked om det överhuvudtaget blir någon gitarrfestival eller Music in the Garden, säger Klaus Pontvik.

Han är bestört över beskedet från kulturnämndens arbetsutskott, som bygger sitt beslut på förvaltningens bedömningar av årets ansökningar. I stället för yxa skulle kommunen ha använt osthyveln, anser han.

– En viss sänkning var jag beredd på, men inte det här. Det hade varit bättre om man fördelat nedskärningarna på alla aktörer i stället, då hade det blivit mindre kännbart. Nu blir det som ett kulturskott i nacken. Gitarrfestivalen är en av få Uppsalafestivaler som nått både nationell och internationell ryktbarhet. 

Klaus Pontvik är också kritisk till att beskedet kommer så sent. Han hade gärna sett en diskussion om behovet av nedskärningar långt tidigare.

– Dessutom sänder det märkliga signaler till Uppsalaborna och omvärlden. I början på 2024 ska Uppsala kommun lämna in sin ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Samtidigt drar man undan mattan för två festivaler som uppskattas och förknippas starkt med Uppsala.

undefined
Konstnären och performanceartisten Maud Karlsson driver firman MaudsArt, vars verksamhet nu får sänkt stöd av kulturnämnden.

Ytterligare ett antal välkända kulturaktörer får kraftigt sänkt stöd inför 2024. Bland dessa finns dansaren och konstnären Maud Karlsson Lima de Faria (sänkning från 200 000 till 80 000), duon Kesselofski & Fiske (från 160 000 till 50 000) och friteatergruppen Tio Fötter (från 160 000 till 50 000).

Enligt Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden, har dessa tre aktörer – och även Klaus Pontvik – informerats om att 2024 ser ut att bli sista året de beviljas verksamhetsbidrag. Från 2025 får de förlita sig på projektbidrag. Både Klaus Pontvik och Carin Anlér Fiske, verksamhetsledare i Tio Fötter, förnekar dock att de fått den informationen.

– Alla fyra har fått årliga verksamhetsbidrag väldigt länge. Vi ser ett behov av att få in nya aktörer i systemet. Det betyder att några måste fasas ut, säger Linda Eskilsson.

undefined
Friteatergruppen Tio fötter med John Fiske, Carin Anlér Fiske, Catrin Anlér Blomberg och Oscar Ohlsson hör till de aktörer som troligen får verksamhetsbidrag för sista gången 2024.

I fallet med Klaus Pontvik påpekar Linda Eskilsson att den konstnärliga nivån på hans två festivaler visserligen är fortsatt hög. Hon hänvisar i stället till förvaltningens bedömning om att gitarrfestivalens publiksiffror dalat och att Music in the Garden tre år efter starten i Botaniska trädgården ännu inte fått något publiklyft.

– Att göra besparingar via osthyveln hade slagit mot alla aktörer. Det ville vi undvika. Utfasningen av bidragen till Uppsala internationella gitarrfestival och de tre andra aktörerna inom ramen för verksamhetsstödet är heller inte en sparåtgärd i första hand. Det handlar om att det är dags att ge plats för nya kulturaktörer, säger Linda Eskilsson.

Inför 2024 fasas en stor ny aktör in i systemet – Uppsala internationella litteraturfestival. Den ideella föreningen bakom festivalen får 300 000 kronor.

undefined
Kesselofski och Fiske (Paul Kessel och John Fiske) får kraftigt sänkt verksamhetsbidrag 2024.

Kritiken mot att beskeden lämnats sent har Linda Eskilsson förståelse för. Hon hänvisar till att de enskilda nämndernas ekonomiska ramar för kommande år inte blir klara förrän en bit in på hösten. 

– Vi är medvetna om problemet och ser nu över vilken brytpunkt vi ska ha för bidragen, säger hon.

Totalt har 65 aktörer sökt verksamhetsbidrag på sammanlagt 25,3 miljoner kronor inför nästa år. Enligt det beslut som kulturnämnden väntas fatta betalas 15,1 miljoner ut till 31 av de sökande. Det är en minskning med 700 000 kronor jämfört med 2023.

I urvalet prioriteras konstnärlig kvalitet, liksom bredd och mångfald avseende utbud, målgrupper och geografisk spridning.

14 organisationer förs över till projektbidrag och 20 får avslag. Ingen av de 15 aktörer som sökt fleråriga bidrag får sin vilja fram. Bara ettåriga bidrag beviljas.

Bidragen till kulturen

I Uppsalas kommun kan verksamhetsbidrag och projektbidrag sökas av professionella kulturskapare.

Verksamhetsbidrag kan sökas för "stabil löpande kulturverksamhet inom alla konstområden eller för konstnärlig produktion som anses ha ett allmänintresse och bidra till utveckling av Uppsalas kulturliv".

Projektbidragen gäller för "kulturprojekt och evenemang som har hög konstnärlig kvalitet och bidrar till utveckling av Uppsalas kulturliv".

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!