Kulturen ska stärkas i ett växande Uppsala

Ett nytt kulturpolitiskt program ska göra kulturen mer tillgänglig i Uppsala. Kulturen ska få stärkt roll i den växande kommunen.

Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden, tycker det är bra att kulturens roll stärks i det växande Uppsala i och med det nya kulturpolitiska programmet.

Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden, tycker det är bra att kulturens roll stärks i det växande Uppsala i och med det nya kulturpolitiska programmet.

Foto: Göran Ekeberg

Kulturpolitik2020-02-13 09:45

 – Det känns viktigt och roligt att kulturen ska få en stärkt roll i Uppsala. Kommunen växer och står inför många nybyggen.  Vi vill markera att kultur är en av hörnstenarna i en hållbar utveckling, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden i Uppsala.

Programmet ska synliggöra kommunens intentioner inom det kulturpolitiska området och själva handlingsplanen är för 2020 – 2023.

Senast Uppsala kommun fick ett kulturpolitiskt program var 2005. Tre punkter sammanfattar det nya programmet. Kommuninnevånarnas möjligheter att utöva och uppleva kultur, ska säkras ytterligare. Kommunen ska skapa goda och hållbara villkor för konsten och kulturskaparna. Slutligen ska kultur vara en del av samhällsplaneringen.

 – Vi har valt att särskilt lyfta barn och unga och deras kulturutövande. Till exempel ska vi se till att Kulturskolan kan växa och verkligen nå fler unga som vill utöva någon konstart, säger Linda Eskilsson.

 – Jag tycker också det känns bara att vi ska jobba för att få tillbaka de estetiska program på gymnasiet som har lagts ned, som teater och dans.

Man vill bredda aktiviteterna för barn och unga efter skolan, från att erbjuda idrottsverksamhet till att också erbjuda möjligheter att utöva kultur av alla slag, samt verka för att få högskoleutbildningar och eftergymnasiala utbildningar i konstnärliga ämnen.

Men också de etablerade konstnärerna ska få bättre förutsättningar. Hospitalet tycker Linda Eskilsson är en lyckad satsning och hon hoppas att fler lokaler i byggnaden på Ulleråkersområdet kan ställas till konstnärers förfogande. Åtminstone till byggnaden säljs.

–  Men då hoppas jag att vi har kunnat finna ersättningslokaler åt konstnärerna här.

I det kulturpolitiska programmet finns också några rader om "armlängds avstånd", ett begrepp som fått förnyad aktualitet på sista tiden då SD-politiker i några andra svenska kommuner har velat styra vilken kultur som ska komma kommuninnevånarna till del. I Uppsala ska fortfarande gälla att politiker beslutar om mål, riktlinjer och ekonomiska ramar för den offentligt finansierade kulturen. Det konstnärliga innehållet överlåts till konstnärliga ledare, ämnesexperter och sakkunniga.

–  Det är en viktig markering för demokratin, säger Linda Eskilsson.

Det nya kulturpolitiska handlingsprogrammet och handlingsplanen för Uppsala kommun antogs på onsdagens kommunstyrelsesammanträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!