Kulturnämnden i Uppsala kommun delar varje år bidrag till det fria kulturlivet, och 2015 ska närmare 33 miljoner kronor fördelas. Men kritikerna menar att det är för svårt att som ny aktör ta sig in i systemet, och få del av de större bidragssummorna. Vid det senaste mötet beslutades vilka som får verksamhetsstöd nästa år. 18 miljoner delas ut till 35 lokala kulturaktörer.
Magnus Lindén är dramapedagog och kulturentreprenör från Uppsala, just nu engagerad i Kulturföreningen Parken men även initiativtagare och tidigare projektledare för Kulturernas Karneval.
– Ideella krafter sponsrar den nyskapande kulturen i Uppsala, så som jag ser det. Verksamhetsstödet går till de redan etablerade organisationerna. Med Kulturernas Karneval fick vi stort muntligt stöd, men rent konkret i pengar var det otroligt dåligt, säger han.
Det här är en kritik som kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson (FP) kan hålla med om.
– Det man generellt kan säga är att den som en gång fått pengar, fortsätter att få. Det är svårare för nya aktörer. Dessutom finns det en risk att man fastnar på ungefär samma nivå år från år, ungefär som när man kommer in med fel nivå med ingångslönen på sitt arbete, säger hon.
Eva Edwardsson avgår inom kort som ordförande och den rödgröna majoriteten tar över styret. Men själv har hon föreslagit att en utomstående konsult ska ge sin bedömning av aktörernas kvalitet, vilket skulle kunna påverka fördelningen inom varje kulturområde. Dessutom hade hon velat öka det fria kulturlivets andel av den totala kulturbudgetkakan, en fråga som hon ska fortsätta driva i opposition.
– Under mina fyra år som ordförande har jag alltmer insett hur viktig den här frågan är, säger hon.
Magnus Lindén menar att det i dag saknas förutsättningar i Uppsala för att nyskapande kultur och amatörkultur ska kunna utvecklas.
– Amatörkulturen har ett stort värde i sig, men är även grunden för den professionella kulturen. Men för att kliva upp från amatörnivå till proffsnivå krävs resurser och den satsningen görs inte i Uppsala. Därför flyttar många konstnärer till Stockholm för att göra karriär. Och så är det några som ändå kämpar vidare i Uppsala och till slut tar sig in i bidragssystemet.
Kulturföreningen Parken arbetar med teater och drama, och har funnits sedan 2011. Föreningen sökte inför 2015 stöd för andra året, och fick denna gång ansökan beviljad.
– Det gick ganska fort för oss att komma in i systemet. Jag tror att det beror mycket på att de aktiva i Kulturparken redan har jobbat med kultur i Uppsala under många år. För en helt ny aktör är det mycket svårare, säger Magnus Lindén.