Här är inriktningen för Uppsalas kulturpolitik

Vad betyder det nya politiska styret för Uppsalas kulturliv? En fingervisning ges möjligen i den enkät som UNT publicerade inför valet.

Linda Eskilsson (MP)

Linda Eskilsson (MP)

Foto: Axel Hilleskog

Kulturpolitik2022-10-19 12:00
undefined
Linda Eskilsson (MP)

I enkäten framhöll Linda Eskilsson (MP) att partiet vill prioritera tre områden:

1) Kulturis – aktiviteter i direkt anslutning till skoltid som ska ske i samarbete med föreningslivet. Det ska vara lättillgängligt och gratis. 
2) Höja stöden till det fria kulturlivet. Det har inte gjorts på många år. 
3) Bygga ut El Sistema-verksamheten som drivs av Kulturskolan där elever lär sig genom att hjälpa varandra.

Däremot är MP skeptiskt till stora satsningar:

– Vi tycker att man kan låta bli att bygga en evenemangsarena i Gränby. Det är en väldigt dyr satsning som får bli längre fram. Vi kommer inte att prioritera ytterligare ombyggnation av lokaler eller nya lokaler för Konstmuseet på Slottet, sade Linda Eskilsson. 

undefined
Patrik Hedlund (S)

Patrik Hedlund (S) uppgav att de vill prioritera tre områden:

1) Allaktivitetshusen. Saker man lär sig där kanske man kan fortsätta med och studera vidare. Husen ska få folk att mötas i olika bostadsområden. 
2) Läsfrämjandeuppdraget via biblioteken. 
3) Bredda kulturverksamheten via Kulturskolan, även på landsbygden. 

Bland det som S vill satsa mindre på nämndes:

– Mindre stöd till verksamheter där människor redan är betalningsvilliga och köper biljetter. Det är pengar som går till betalningsstarka grupper som redan högkonsumerar kultur. Vi vill också lägga mindre pengar på områden som inte når målen om samutnyttjande, samverkan och synergier.

undefined
Ylva Larsdotter (V)

De tre områden som Ylva Larsdotter (V) vill prioritera är:

1) Fler bibliotek i hela kommunen. Detta för att stärka och stödja biblioteken i hela kommunen, i alla stadsdelar och i kransorterna. Se över att det finns resurser – mer personal, att bokbussens tider förbättras och längre öppettider. 
2) Satsa på och utveckla Konstmuseet. Se till att den ambulerande konstverksamheten ska kunna tillgängliggöra konsten för fler. 
3) Upprätta en kulturbank. Där ska man kunna låna allt som har med kultur att göra som kostymkläder och instrument för att kunna skapa och uttrycka sig. 

Mindre pengar vill V satsa på:

– Den kultur som riktar sig till en burgen, bildad medelklass eller högavlönade personer. De har möjlighet att själva köpa sin kultur på till exempel UKK. Den offentliga kulturen ska vara högklassig och gratis. 

På frågan om hur aktiva politiker bör vara när det gäller kulturens innehåll råder total enighet mellan de tre partiföreträdarna. Alla tre hyllade principen om armlängds avstånd. 

Utvecklingspartiet demokraterna, det nya partiet som knep två procent i valet, var inte med i UNT:s tidigare enkät. I deras partiprogram finns en särskild punkt om att stärka idrotts- och kulturlivet. Bland annat förordas en lättillgänglig informationstjänst som ska vara till både för arrangörer och dem som letar efter kulturella evenemang. "Stadens kulturella värden ska starkare profileras."

I detalj innebär det att Destination Uppsala ska utgöra en plattform där alla kulturarbetare kan annonserna sina aktiviteter.

Utöver att framhålla Uppsala som innovationsstad vill Utvecklingspartiet även att en tydlig kulturell profileringsambition ska lanseras. "Förslagsvis trädgårdar, dans, körer samt evolutionslära." Man menar vidare att ett starkt näringsliv innebär att sponsorkraften ökar vilket i sin tur gynnar kulturföreningar. 

En återkommande punkt är att kulturutövare och föreningar ska ha förbättrad tillgång till kommunens lokaler. Exempelvis genom att enkelt digitalt bokningssystem. 

(UNT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!