"Fri migration motverkar fattigdom"

REPLIK. Vänsterns solidaritetsuppfattning krockar med människors fria rörlighet, skriver Fredrik Segerfeldt i en replik till Rasmus Landström.

26 oktober 2012 08:12

Det senaste halvåret har jag huvudsakligen sysselsatt mig med att grunda nätverket Migro.se för friare invandring, skriva texter om fri invandring samt, tillsammans med Johan Norberg, skriva på en bok med titeln Migrationens kraft - därför behöver vi öppna gränser (kommer på Hydra förlag i december). Därför blev jag något förvånad över att en Rasmus Landström (UNT 24/10) kallar mig rasist. Han gillar nämligen inte mina idéer om mer flexibel lönebildning.

En friare global migration är utan tvekan det mest effektiva vapnet i kampen mot världsfattigdomen. Miljoner människor som befinner sig i vanstyrda länder skulle kunna mångdubbla sin levnadsstandard genom att flytta till välstyrda länder. Fyra av fem haitier som någonsin tagit sig ur fattigdom har gjort det genom att flytta till USA. Förutom välståndsökningen får de migrerande fattiga dessutom skydd av det våldsmonopol och den rättsstat de så ofta saknar.

En kraftigt utökad migration från fattiga till rika länder kräver dock att de senare anpassar sina regelverk, så att det blir möjligt för fattiga människor att försörja sig genom arbete. Annars kommer trycket på bidragsutgifterna leda till att gränsen stängs.

I Somalia ligger snittinkomsten på drygt 300 kronor i månaden. När en somalier kommer till Sverige måste hen helt plötsligt producera ett värde på över 20 000 kronor för att kunna få ett jobb. Det är den lägsta nivå som den fackliga kartellmakten tillåter att människor arbetar för.

Resultatet har blivit det förväntade. Sysselsättningen bland somalier med bara grundskoleutbildning är 18 procent. (Denna siffra kan knappast förklaras av enbart diskriminering. För bland högskoleutbildade somalier är sysselsättningsgraden 49 procent.)

Krocken mellan människors fria rörlighet och vänsterns solidaritetsuppfattning uttrycktes väl av LO-utredaren Ingemar Göransson, när han i SVT diskuterade lettiska arbetare i Sverige:
"Det är som att bära ut sopor, det tar aldrig slut. Man kan å andra sidan inte sluta bära ut sopor för då blir det sopor överallt".
Rasism, sa Bull.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!