Mindre kultur i Uppsala med SD vid makten

Så fort SD kommer till makten i kommuner så lägger de sig i vilken konst som ska köpas in och vilka böcker biblioteken ska ha. Det är alltså inte en fri och demokratisk kultur som SD eftersträvar, skriver Patrik Hedlund (S), gruppledare i kulturnämnden, i ett debattinlägg.

Patrik Hedlund (S), gruppledare kulturnämnden

Patrik Hedlund (S), gruppledare kulturnämnden

Foto: Pressbild

Kulturdebatt2022-09-06 06:30

Förtidsröstningen har startat och valet är i gång. Mycket står på spel. Den 12 september riskerar vi Uppsalabor att vakna upp till ett helt nytt läge i kommunpolitiken. Nationellt antyder opinionsmätningarna att Sverigedemokraterna blir näst största parti, och här i kommunen riskerar SD att få ett avgörande inflytande om de högerkonservativa vinner. Inte minst över kulturpolitiken. 

Hur blir kulturen i ett sådant Uppsala? En första inblick har vi nyligen fått via en ledartext i Insikt24 där SD:s ledamot i kulturnämnden i Uppsala, Simon Pettersson, gav uttryck för djupt homofobiska tankegångar. 

Men det stannar inte där. SD är faktiskt det parti som vill göra de största nerskärningarna i kulturbudgeten – de vill skära ner med mer än 50 miljoner under kommande mandatperiod. Det innebär slopade bidrag till Grand och Ungdomens hus. Fritidsgårdarna ska få halverade anslag, och kulturcentra i Sävja, Gottsunda och Stenhagen ska läggas ner. I SD:s Uppsala får vi mindre fritidsaktiviteter, mindre kultur och ett svagare civilsamhälle. 

Men kulturen har, trots denna signal om nerskärningar, en viktig symbolisk innebörd och roll för Sverigedemokraterna. SD:s ”chefsideolog” Mattias Karlsson sade 2020 att ”politiken ligger nedströms från kulturen”. För SD är kulturen inte som andra politikområden. Det är ett sätt för dem att, utifrån sin egen konservativa ideologi, omforma samhället och omdefiniera vem som ska få kalla sig svensk. Kulturen har enligt SD inte ett oberoende egenvärde utan ses som ett nationalistiskt instrument.       

En konsekvens av detta är att SD vill ha en hårdare politisk styrning av kulturens innehåll genom att påverka vilken kultur som ska finansieras med skattemedel. SD respekterar exempelvis inte regeln om att politiker ska hålla ”armlängds avstånd” till kulturen. Så fort SD kommer till makten i kommuner så lägger sig partiet i vilken konst som ska köpas in och vilka böcker som biblioteken ska ha. Det är alltså inte en fri och demokratisk kultur som SD eftersträvar. 

SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson vill utreda möjligheten att knyta vissa av folkbibliotekens tjänster till medborgarskapet. Utländska medborgare ska alltså kunna nekas att göra boklån. Böcker på andra språk än svenska riskerar att försvinna från hyllorna. I Sölvesborg har man stoppat inköp av det som SD betraktar som ”utmanande samtidskonst”. 

Kulturen blir därmed inte en representation av vilka som lever i Sverige utan vilka som SD anser bör få leva i Sverige. Det är en världsbild som kraftigt avviker från de socialliberala värderingar som präglar Uppsala. Det är tankar som skulle begränsa det fria kultur- och föreningslivet i vår kommun. I ett läge där vi borde satsa på att alla barn och unga ska ha en meningsfull fritid och ett ännu rikare kulturliv vill SD göra motsatsen. 

Den 11 september bestämmer du vilket Uppsala du vill se. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lutar sig mot Sverigedemokraterna på nationell nivå. Vi socialdemokrater är tydliga. Vi kommer inte låta SD få makt och inflytande över vare sig Sveriges eller Uppsalas kulturliv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!