Zorro intar scenen

Med tre snabba svisch ristar han sitt märke, Z. Vi känner alla till Zorro, den maskerade. Men vem är han bakom masken, vad står han för? Nu intar han Uppsala stadsteaters stora scen och inleder teatersäsongen med våld, humor och ett stort allvar när han slutligen väljer sida.

Foto: PELLE JOHANSSON

Kultur och Nöje2008-09-05 10:51
För några år sedan tränade Danilo Bejarano fäktning som sport under ett år. I förarbetet till föreställningen Zorro har han åter tagit intensiva fäktningslektionerr. Han har ett intressant sår i pannan...
- En lampa ramlade ner i huvudet på mig hemma, säger han.
Men action på scenen skall det bli, med fäktning och annat. Dramatik, romantik, musik och kanske politik. För bakom Zorros svarta mask döljer sig Diego de la Vega, ung, vacker, bildad och från början kanske en smula högdragen. Spansk ädling, tror han om sig själv. Men tillbaka i Kalifornien/Mexico efter studier i Spanien, får han veta att hans mor är indian. Livskris! Och plötsligt ser han förtrycket omkring sig.
Då drar han på sig ögonmasken, som mirakulöst nog gör att ingen känner igen honom. På nätterna försvara han de svaga, på dagarna är han fortfarande en del av förtryckarsamhället.
Tills...
Berättelsen om Zorro finns som bok, i flera filminspelningar, som teater, musikal tecknad film, serie - och förmodligen också i andra former.
- Den bygger på legenderna kring Stanislao, indian och frihetshjälte i Mexico, som ristade in sitt "S" i träden, säger Danilo Bejarano.
Han har själv latinamerikanskt påbrå, pappa är från Bolivia.
- Han såg de tidiga Zorrofilmerna och lekte Zorro när han var barn.
Det har inte Danilo gjort. Född i Skärholmen 1975, var han barn i en avzorrofierad period, när andra hjältar var mer aktuella.
Men i pjäsarbetet har det ingått att både se en del av de många Zorrofilmer som finns och att läsa om Zorro.
- Jag gillar den gamla filmen med Douglas Fairbanks som Zorro. Vilken spänst! Han gjorde alla sina stunts själv. Och hans stil: han fäktades med en cigarr i mungipan.
På Uppsalascenen får Zorro en aningen postmodernistisk twist.
- Vi gör en sorts hamletsk Zorro, mer filosofisk. Föreställningen börjar i dåtid, men efterhand luckras allt upp och vi får mer en Zorro-genom-alla-tider. En som måste välja sida, ta ställning, bestämma vad han står för, säger Danilo Bejarano.

På torsdagen presenterade Stadsteatern säsongens föreställningar. Teaterchef Linus Tunström agerade journalist och frågade ut några av sina skådespelare och regissörer om pågående arbete och planering. Danilo Bejarano, som UNT också träffade på egen hand, var en dem som fick berätta om det som komma skall.
Det gjorde också regissören Anders Paulin, som sätter upp Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.
- Jag älskar Selma Lagerlöf för att hon är en helt fantastisk författare. hon har en förmåga att låta bli att välja mellan drömmar och verklighet, säger han till UNT
I hans föreställning av Gösta Berlings saga, är ingen av skådespelarna Gösta Berling. Eller, rättare sagt, alla är det. Mer eller mindre. Eller...?
- Alla på scenen är kavaljererna i flygeln hos majorskan på Ekeby.

Skådespelarna rör sig genom de olika karaktärerna, berättar Anders Paulin. Uppsättningen, och romanen, har en del gemensamt med den härom året populära filmen Short Cuts: berättelsen rymmer i sig flera kortare berättelser. Som den om kavaljeren som passionerat älskar Beethoven och kan hans musik utantill. Han spelar varje dag på målade tangenter på ett bord. Men på det riktiga pianot vågar han inte låta musiken manifestera sig i toner.
Kavaljersflygeln på Ekeby blir en behållare där dröm och verklighet existerar samtidigt. bredvid eller i varandra. Just det tar Anders Paulin fasta på.
- Det finns en verklighetsterror i vår tid. Verkligheten tar över alla arenor. Det är viktigt att hitta tillbaka till scenen som scen. Inte som verklighet, inte heller bara som spegel. säger han.
- Vi behöver en plats för det vi inte känner igen, det vi inte förstår, det som inte är människa.

Se också unt web-tv från Stadsteaterns säsongspresentation!




FAKTA
Hela säsongen
Shima Niavarani
är en übermensch
urpremiär 12 september
Zorro
Sverigepremiär 19 september
Gösta Berlings saga
premiär 20 september
Tjuven
nypremiär 4 oktober, endast tolv föreställningar
Löjtnanten från Inishmore
Sverigepremiär 14 november
Blåmärken
urpremiär 15 november
Rigoletto/djurisk åtrå
premiär 19 november
Knutby
urpremiär 31 januari
Lång dags färd mot natt
premiär 6 februari
En dag ska jag
berätta om mamma
urpremiär våren 2009
Soundtrack of your life
urpremiär 28 mars

Dessutom tillkommer internationella gästspel, seminarier och föreläsningar och föreställningar på Salongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!