Lee Everett sitter i baksätet av en polisbil och stirrar lagens väktare i ögonen genom en sned backspegel. Han är gripen för ett brott han inte begått, men inser att han har rätt dåliga utsikter för att övertyga någon annan om den saken. Läget är kort sagt helt åt helvete. Vad Lee inte vet är att det bara kommer bli värre. Polisbilen tvingas plötsligt väja för en märklig människogestalt på vägbanan och voltar ned för en slänt. Den våldsamma färden slutar först när bilen knycklas ihop runt en trädstam.
Telltale Games är företaget som byggt nästan hela sin repertoar kring nedladdningsbart, avsnittsuppdelade spel. Det innebär i praktiken att du som spelare köper eller prenumererar på en rad avsnitt som släpps, exempelvis, en gång i månaden och sammantaget bildar en helhet. Mest kända är de för att ha plockat upp den gamla peka och klicka-klassikern Sam & Max och gjort ett par bejublade säsonger nygamla äventyr. När de nu tar sig an den kritikerrosade serietidningen (och lite mer ljummet mottagna tv-serien) The Walking Dead är förväntningarna därför högt ställda. Och ingen behöver bli besviken.
The Walking Dead – spelet – är mer än bara ännu ett zombiespel. Istället för att bara vara hjärndöd(!) action där huvudskott är ett måste fokuserar det på andra, viktigare saker. Mänskliga relationer och konsekvenserna av ens handlande är saker som behandlas. Här gäller det att vara smart snarare än snabb på avtryckaren. Men trots att äventyrsmallen (som traditionellt sett är långsam och tillbakalutad, med mer fokus på pussellösande och dialog än skottlossning och explosioner) gör sitt för tempot finns det spännande och stressande inslag.
Efter den både bokstavligt och bildligt skakande inledningen vaknar Lee upp halvt ihjälslagen i baksätet. Ganska snart efter att han tagit sig ut ur bilen förstår han att saker inte står rätt till. Tillsammans med en liten flicka försöker han undkomma de levande döda och samtidigt skapa sig en livsduglig tillvaro. En inte helt enkel uppgift
Första kapitlet i The Walking Dead-historien, A New Day, tar i runda slängar tre timmar att klara. Resterande avsnitt kommer släppas med ungefär en månads intervall. Priset för hela paketet, med fem episoder, är 250 kronor. Fortsätter det som det börjat är det lätt värt pengarna – även om det i sig kanske inte har skyhöga produktionsvärden. Det här är precis vad zombiegenren (om man nu kan kalla det för det) behövt, lite nytänkande och tempoförskjutning. En fräsch pust från något som annars luktat riktigt ruttet. Ingen pajig slapstick, ingen slafsig köttfest (även om det blir rätt brutalt till och från) och ingen outtömlig arsenal av supervapen. Och allt knutet kring en historia som bara lätt berör originalets – men behåller samma anda – är ett väldigt stort plus.