Winslet suverän i The reader

Det var en synnerligen välförtjänt Oscar som Kate Winslet fick för sin roll i The Reader. Återigen fulländar hon ett komplicerat kvinnoporträtt, tycker Björn G Stenberg.

Oscarsbelönade Kate Winslet lyckas förvandla sin rollfigur Hanna Schmitz från filmkliché till människa i filmen The Reader.

Oscarsbelönade Kate Winslet lyckas förvandla sin rollfigur Hanna Schmitz från filmkliché till människa i filmen The Reader.

Foto: Melinda Sue Gordon

Kultur och Nöje2009-04-24 10:00
Det tycks som om det varit en ny stark våg av filmer som skildrat andra världskriget och nazismen på olika sätt. Som med mycket annat kommer det i svärmar där många samtidigt tycks ha ansett det var dags.

Nu väntade bara Bernard Schlinks roman Högläsaren på att rätt filmbolag och rätt regissör skulle filmatisera den. Resultatet här är lysande förutom på en viktig punkt: den framförs på engelska, helt absurt när man tänker efter. Visst är USA den största marknaden men publiken får väl lära sig läsa textremsor, så svårt är det inte. Och The reader är en mycket dåligt vald titel, särskilt i Sverige där Högläsaren borde ha varit det självklara valet. Filmen hade blivit ännu mycket bättre med den "detaljen" ordnad.

Nåväl, i fråga om rollbesättning och regissör är det helt rätt. Stephen Daldrys gör ett fint jobb, här liksom han gjorde i Timmarna.
Berättelsen har den i början 15-årige Michael som central gestalt. År 1958 blir han plötsligt sjuk i hemstaden Berlin och blir hjälpt av en kvinna, Hanna, dubbelt så gammal. Han blir handlöst förälskad och de inleder sitt förhållande, strikt regisserat av Hanna: först får han läsa ett kapitel i någon av världslitteraturens mästerverk, sedan ångande erotik.

I bakgrunden syns det sargade Berlin som idogt håller på att byggas upp igen efter kriget. Hanna bor i en sunkig lägenhet. Hon jobbar som konduktör på spårvägen och verkar inte ha något umgänge. Att det är något mystiskt med hennes förflutna framstår tydligt från start, även om man inte har läst boken i förväg.
Läs den annars också gärna den, tar egentligen inte bort något av värdet med filmen. Högläsaren är en liten utsökt och inte alltför lång litterär upplevelse. Berättelsen om Hanna är också en hyllning till litteraturen och läsningen. Ett flertal klassiker passerar förbi medan Michael och Hanna omväxlande njuter av dem och varandra.
The Reader är annars en film fylld av sorg, smärta och skuld. Om många röster höjdes mot att Hitler framstod som mänsklig i sin skröplighet i filmen Undergången kommer säkert många tycka att skildringen här av nazisternas hantlangare är alldeles för humanistisk. Men dessa var ju naturligtvis människor de också och inte monster egentligen. Vem kan svära sig fri om hur man handlat i samma situation?!

Kate Winslet är suverän i ännu en stark roll. Hon berör från start i sin frusna rollgestaltning som motvilligt tinar upp tillsamman med Michael. Denne spelas också väldigt bra, som ung av David Cross och som äldre av Ralph Finnes.
The Reader är en film som delvis handlar om ett av de värsta brotten i mänsklighetens historia, ett brott som måste fördömas av all kraft, Men kanske kan vi förstå mer av mekanismerna och de inblandade personerna.
The Reader
Regi: Stephen Daldrys
Royal. Manus: David Hare efter Bernard Schlinks roman Högläsaren. Foto: Roger Deakins & Chris Menges. Musik: Nico Muhly. I rollerna: Kate Winslet, David Cross, Ralph Finnes, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz, m fl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!