White ska rita om Biologiska museet

White arkitekter AB, med lokalkontor i Uppsala, har fått uppdraget att utforma om-och tillbyggnaden av Biologiska museet i Vasaparken. Byggandet börjar i vår och första etappen invigs vid Linnéjubileet våren 2007.

Kultur och Nöje2006-01-27 00:00
Redan nu påbörjas arbetet med att bygga om vaktmästarbostaden invid museet. Den har stått oanvänd flera år och ska nu bli museikansli.
Men innan själva museibygget startar, ska de som bor kring parken få information och möjlighet att lämna synpunkter. Stadsarkitekten ska säga sitt. Och det vinnande arkitektförslaget ska sedan bearbetas och kompletteras med detaljer från de andra tävlandes förslag.
— Vi har förbehållit oss rätten att plocka ur de olika förslagen, säger Lisen Hessner, kulturstrateg i Uppsala kommuns Kulturförvaltning.
— I samrådet med de boende ska vi prata om flödet i parken, om att miljön inte får bli trafikfarlig, och om hur parken kommer att påverkas.

Entré med café
En tillbyggnad med ny entré, café och museishop ska uppföras. Men vilken sida av byggnaden den ska ansluta till, avgörs inte helt förrän de kringboende och andra har fått diskutera såväl placering som utformning.
Det förslag UNT har sett, har en entrébyggnad som vetter mot allén mellan museet och Katedralskolan. I övrigt behåller Biologiska museet det exteriöra utseende det har i dag.
Om det vinnande förslaget i kompletterad form accepteras, har Uppsala nästa vår ett fungerande biologiskt museum med uppfräschade och utvecklade dioramor (stora landskapstablåer med uppstoppade djur ur Sveriges fauna), interaktiva medier, utställningar, samlingssal, café och museishop.
I senare etapper ska café och samlingslokaler få mer utrymme. Dessutom ska museet finnas ute i parken, i form av diskreta observationsstationer. Kanske ska man kunna se vad som händer i fågelbon och hos trädlevande insekter med hjälp av små kameror - eller på annat sätt följa något av det som sker i parkmiljön.
— En idé som arkitekten har är att rikta parkallén så att Ekonomikums huvudentré blir blickfång. På sikt ska Vasaparken få tillbaka sin damm. Man talar också om att återställa parkens ursprungliga indelning i tre växtzoner som representerar landets flora.

Ljusare park
Den mörka och fuktiga park, förorenad av kajor, planeras bli ljusare, torrare och mer tillgänglig för människor i alla åldrar. Små barn ska kunna leka - det kan de redan i dag - och äldre barn och vuxna ska kunna skaffa sig nya kunskaper eller bara koppla av med att sola på gräset eller vila med en kopp kaffe på uteserveringen i anslutning till museientrén.
— Museet ska fungera för grupper från förskolan till högskolan. Det ska vara ett informationscentrum som visar besökarna vidare till Upplands "Smultronställen", till exedmpel Evolutionsmuseet, Linnéstigarna, Hammarskog och olika värdefulla naturmiljöer i Uppland, säger Lisen Hessner.
Själv skulle hon gärna komplettera museet med en liten konsthall.

FAKTA


Biologiska museet invigdes 1910. Det skapades av universitetskonservatorn Gustaf Kolthoff efter en donation av Carl Fredrik Liljevalch.
I museet visas uppstoppade svenska djur i montrar som liknar djurens naturliga miljöer, till exempel en havsstrand och ett vinterlandskap.
Vasaparken hette tidigare Skolparken. Den anlades 1911 av akademiörtaträdgårdsmästare Örtendahl. Vasaparken skulle spegla vårt land och delades ursprungligen in i tre växtzoner: Götaland med en och annan bok, Svealand med björkar och Norrland med barrträd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!