Weinstein stöttar svenskarna
Harvey Weinstein är en av de mäktigaste männen i Hollywood. Han är också en man med djup beundran för svenska filmregissörer. Förutom Lasse Hallström samarbetar han nu med Mikael Håfström.
Den drygt 50-årige Weinstein är chef för Miramax. Det är i och för sig ett så kallat independentbolag men har nära kontakter med Disneyimperiet. Weinstein jobbar som producent och sedan 1981 har han varit involverad i inte mindre än 144 filmer. Mycket har varit lättglömt skräp, men i hans resumé återfinns också titlar som Pulp fiction, Den engelske patienten, Ringen-trilogin, Will Hunting, Shakespeare in love, Gangs of New York och Kill Bill. Här återfinns även Lasse Hallströms senaste amerikanska filmer, bland annat kommande An unfinished life med Robert Redford och Jennifer Lopez i huvudrollerna.
— Jag ska se den nu på torsdag. Den är nästan färdigklippt. Jag skulle verkligen vilja se att den fick sin urpremiär på årets Cannesfestival, säger Harvey Weinstein.
Antikrigsfilm
Miramax-chefen har många regissörer där han, precis som med Hallström, har knutit kontakter som hålls vid liv film efter film. Quentin Tarantino är ett exempel, Anthony Minghella ett annat. De gjorde Den engelske patienten tillsammans, och därefter The talented Mr Ripley. Det senaste samarbetet är eposet Åter till Cold Mountain, som får Sverigepremiär nu i veckan. Lanseringen av den är orsaken till att den annars rätt intervjuskygge Weinstein nu träffar pressen i Stockholm.
— När jag läste boken som filmen bygger på grät jag, säger han.
— Visst utspelas den under amerikanska inbördeskriget, men det är ändå en universell historia. Huvudpersonen är en soldat som upptäcker att han har blivit lurad, att allt prat om ära och om flaggan, varit en lögn. Och det ser vi ju även i dag. Man har ljugit för oss amerikaner om orsaken till att vi gick i krig mot Irak, och den amerikanska regeringen skrek mot européerna och i efterhand visade det sig att det var européerna som hade rätt. Så Åter till Cold Mountain är en antikrigsfilm.
11-årsgräns
Trots att filmen utspelas i den amerikanska södern, spelades merparten in i Rumänien. Detta har det blivit bråk om i USA, där man på vissa håll tyckte det var fel att på detta sätt beröva amerikaner arbetstillfällen. Man menade också att det var fel att låta en engelsk regissör göra film av en så amerikansk historia.
— Jag är stolt över filmen. Och jag tror att det bästa alltid är om man får se saken från två sidor. John Schlesinger kom från England och gjorde New York-skildringen Midnight cowboy. Sergio Leone gjorde de ultimata filmerna om vilda västern. Det är alltid bättre att ha en utanförståendes syn. Jag är uppfödd på europeiska filmer. Jag kommer aldrig att överge Europa.
Håfström förstod direkt
Weinstein och Minghella planerar nu en fjärde film tillsammans, en övernaturlig thriller. Och samtidigt som man förbereder denna, och Martin Scorsese klipper färdig sin Aviator börjar Weinstein sitt samarbete med Mikael Håfström.
— När jag sett Ondskan satt jag ner och talade med Mikael i två timmar. Jag insåg direkt att detta var en person som kunde och förstod film. Jag tyckte om Ondskan eftersom jag gillade stilen den var gjord med, och jag tyckte om det han fick ut ur sina skådespelare. Och när vi gav honom det här projektet som heter Derailed, förstod han det omedelbart, berättar Harvey Weinstein.
— Vi har ännu inte bestämt exakt var filmen kommer att spelas in. Det kan bli USA, men det kan också bli London eller någon annanstans i Europa. Han är en underbar regissör.
Mikael Håfström bekräftar vad Weinstein säger:
— Jag åker över till Los Angeles nu i veckan, för att under tiden fram till Oscarutdelningen tala med mina producenter om de skådespelare som kan vara aktuella.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!