Ingvar Hankvist har varit med sedan Musikveckan startade på 1970-talet. Han har gjort det mesta på festivalen: Hjälpt till vid parkeringen, burit stolar och byggt scener. Ibland har han fått chansen att träffa några av artisterna. Han är en av de veteraner som hållit Musikveckan vid liv i mer än trettio år. Utan att få en krona för sitt slit. Det är andra saker som fått Ingvar att komma tillbaka år efter år.
– Det är inte så konstigt egentligen, det är kul helt enkelt att vara med och ordna och fixa. Och att få lyssna på musiken, jag hade gått på Musikveckan även om jag inte jobbade, säger han.
Musikveckan och andra liknande arrangemang i kommunen var en av anledningarna till att Ingvar och hans fru flyttade från Stockholm till Östhammar. De planerar sina semestrar runt musikfestivalen så att de ska kunna vara med och jobba. Precis som många av de andra volontärerna som också kommer tillbaka år efter år.
– Det är vanligt folk som tycker om musik och som tycker det är roligt att delta i sådana här evenemang. Många har varit med från början och en del av oss börjar bli lite gamla nu. Men jag tänker fortsätta så länge jag känner mig frisk och kry, säger Ingvar Hankvist.
Han berättar att eftersom en del av det äldre gardet fallit ifrån har nya förmågor behövts rekryteras till musikfestivalen. På det första mötet med volontärerna som hölls i slutet av maj var det i år ovanligt många yngre frivilliga. En av dessa är Linus Törneberg, som är med för tredje gången i år.
– Jag var sjutton år när jag var volontär första gången. Jag har alltid tyckt om Musikveckan så det var inget svårt beslut och det känns som ett sätt att ge tillbaka på. Dessutom får man gå på alla konserterna gratis, säger han.
Som de andra volontärerna har Linus Törneberg fått ett schema för veckan. Han ska ta emot biljetter, vakta nödutgångar och köra musikbussen. Tippi Unge är kultursekretare på Östhammars kommun och en av bara tre anställda som jobbar med Musikveckan. Hon berättar att det hade varit omöjligt att arrangera musikfestivalen utan volontärer som gör allt det de få betalda arbetarna inte hinner med.
– Om vi köpte in folk för att göra allt det här hade det kostat hundratusentals kronor. Utan de frivilliga blir det inte någon Musikvecka, säger Tippi Unge.