Vismakaren på vinden

Visdiktaren Ulf Peder Olrog har skrev flera visor på 1940 och 1950-talet som finns i allsångshäften än idag. På Snerikes nation sjunger dagens studenter gärna "Bullfest" vid festliga tillfällen.

Kristina Kardell, förste kurator på Snerikes nation. I bakgrunden Snerikes nationshus där Ulf Peder Olrog bodde och författade visor på tredje våningen.

Kristina Kardell, förste kurator på Snerikes nation. I bakgrunden Snerikes nationshus där Ulf Peder Olrog bodde och författade visor på tredje våningen.

Foto: David Rydell

Kultur och Nöje2019-02-27 10:00

– Vi har med flera Olrogvisor i vår sångbok som vi använder på nationens fester. "Bullfest" ska enligt myten ha skrivits här i vårt tornrum, så den är extra rolig att ha med, säger Kristina Kardell, förste kurator på Södermanland- Närkes, Snerikes nation.

Ulf Peder Olrog bodde ett studentrum i en korridor på tredje våningen i nationshuset. Tornrummet högst upp är ett allrum och där brukar Uppsalas och förmodligen också världens äldsta studentorkester, Hornboskapen, repetera. I höstas firade de 175-årsjubileum. Nationen har också en stolt spextradition. Fortfarande sätter den upp vad som kallats världens första studentspex "Mohrens sista suck" och "På Madagaskar" från 1860-talet.

– Olrog var sannolikt med i Hornboskapen, spexare och musiker som han var, säger Kristina Kardell.

Ulf Peder Olrog hade redan som gymnasist varit verksam som dansbandsmusiker hemma i Nyköping. Han flyttade till Uppsala 1938 för att studera nordiska språk. Det var i 1940-talets Uppsala som han fick sitt genombrott. Han gav ut första samlingen av "Rosenbloms visor" 1945, där hans första stora hit "Samling vid pumpen" ingick. Ytterligare sex vissamlingar gav han ut, alla med den fiktiva adjunkten Edvard Rosenblom som föregiven upphovsman.

På Snerikes nation startade Olrog också en dansorkester och mycket av det han skrev var avsett för bandet. "Schottis på Valhall", " Boogie-woogie i S:t Eriksgränd","På en liten smutsig bakgård" och "En rumba i Balders hage" är några exempel.

Olrogs licentiatavhandling hette "Studier i folkets visor" och blev klar 1951, samma år som han grundade Svenskt visarkiv. Han kom att knytas till Sveriges radios underhållningsavdelning.

2013 invigdes Olrogs plats i Uppsala, ett litet torgliknande område på Dragarbrunnsgatan, strax söder om Bangårdsgatan.

Kristina Kardell berättar att nationen inte planerar något speciellt på Olrogs födelsedag. Snerikes nation är nämligen upptagen med ett annat högtidlighållande med sin vännation i Helsingfors till helgen. Men under den årliga Sångboksfesten i början av april ska skalden få lite extra uppmärksamhet.

– Med största säkerhet kommer vi att sjunga några fler sånger av Olrog än vad vi brukar.

Har du någon egen favorit bland Olrogs visor?

– Ja det är nog "Bullfest". På våra fester är det många som känner igen den sedan förskolan och nog blir vi som barn på nytt när vi sjunger den!

susanne.sigroth-lambe@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!