Vill skapa internationell författarscen i Uppsala

Litteratur Maria Björk, kultursekreterare, och Jan Smedh, som förestår The English Bookshop, vill skapa en internationell författarscen i Uppsala. Startskottet blir ett Uppsalabesök av den skotska författaren Karen Campbell.

Boksamarbete. Jan Smedh som driver The English Bookshop och Maria Björk, som är kulturseketerar för kommunen tycker det är läge för en internationell författarscen i Uppsala.

Boksamarbete. Jan Smedh som driver The English Bookshop och Maria Björk, som är kulturseketerar för kommunen tycker det är läge för en internationell författarscen i Uppsala.

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2014-03-05 07:02

Nu på torsdagskvällen presenteras Karen Campbell i Stadsbibliotekets boksal. Det blir ett estradsamtal mellan John Fiske och henne. Det är det första försöket med vad Maria Björk och Jan Smedh hoppas ska bli en internationell författarscen i Uppsala. Nu menar de att det är slut med storbrorskomplexet i förhållande till Stockholm, att huvudstaden inte längre ska ha ensamrätt på de internationella författarbesöken.

– Vi två har haft en del samarbeten runt författarbesök i Uppsala tidigare. Då har vi sett att intresset är stort och det kommer alltid mycket folk. Men det har mest varit svenska författare. Nu ska vi testa vingarna med tre internationella författarbesök under våren, berättar Maria Björk.

För Karen Campbell är det faktiskt det andra besöket i Uppsala. Hon gästade The English Bookshop under en Kulturnatt för tre år sedan tillsammans med Helen Fitzgerald och trivdes i Uppsala. Hennes bok ”Här är jag nu” är den första av hennes alster som ges ut i översättning till svenska.

– Den handlar om en somalisk flykting som hamnar i Glasgow och får en medelålders änka till mentor. Berättelsen återges ur bådas synvinklar och man kan säga att den handlar om den småskaliga godheten, förklarar Jan Smedh.

Förutom Karen Campbell, kommer också ungdomsboksförfattaren och animatören Niel Bushnell 12 april. Inför det besöket har redan samarbete med skolor i kommunen inletts. Och 26 april gästar den kanadensisk-kroatiske författaren Josip Novakovich.

Men det kan bli ännu flera författarbesök under våren. Så fort denna arrangörsduo ”får upp ett spår” kan det bli nya besök med kort varsel.

– Förlagen börjar inse att det finns en publik även i Uppsala, säger Maria Björk.

– Det måste inte bli så dyrt heller. En flygbiljett behöver inte kosta så mycket och så får den gästande författaren sova i sonens rum, säger Jan Smedh.

Något han redan provat då The English Bookshop haft författarbesök förut.

De båda är också öppna för att få flera samarbetspartners. De tror att någon av de andra bokhandlarna och antikvariaten i stan skulle vara intresserade till exempel.

– Det blir alltid bra att jobba gränsöverskridande. Någon har kallat Uppsala Sveriges intellektuella huvudstad. Det gäller att leva upp till det, menar Jan Smedh.

Drömbokningar Maria Björks och Jan Smedhs drömbokningar

Maria Björk: Edmund De Wahl, författaren till ”Haren med bärnstensögon”. Egentligen är han keramiker, men har skrivit denna underbara bok. Fast jag har hört att han är ganska trött på att prata om den numera.

Jan Smedh: Jag tycker det vore helt fantastiskt om vi kunde få hit Donna Tartt. Hennes böcker passar många som läser i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!