Vilken platta ska man välja?

Vilken sorts platta ska man läsa e-böckerna på? Ja, det finns två läger, konstaterar Daniel Åberg, som också har tips på en rad plattor.

Daniel Åberg

Daniel Åberg

Foto:

Kultur och Nöje2012-12-15 09:00

Vilken sorts platta ska man läsa e-böckerna på? Det finns två läger. Vissa förespråkar dedikerade läsplattor med skärmar som bygger på e-bläcksteknik vilket en del tycker är skonsamt för ögonen. Andra, däribland jag själv, tycker att det som utmärker dessa skärmar är grådaskighet. Men sådana här läsplattor, dit Adlibris Letto hör, har en annan fördel i och med att e-bläcksskärmarna är extremt strömsnåla – batteriet håller upp till månad.

Utvecklingen inom e-bläck går dessutom framåt, och i USA har de ledande nätbokhandlarna Amazon och Barnes & Noble lanserat e-bläcksplattor med bakgrundsbelysning, vilket möjliggör läsning i mörker och ger skarpare text. Irriterande nog får vi svenskar som vanligt vänta – varken Kindle Paperwhite eller Nook Simple Touch Glowlight kan beställas hit ännu.
Själv håller jag till i lägret som förespråkar surfplattan som läsplatta. Till skillnad från dedikerade läsplattor är dessa inte primärt byggda för läsning utan klarar det mesta en dator kan göra. Själv läser jag e-böcker på min Ipad och håller inte med dem som hävdar att det är ansträngande för ögonen, jag drar ner ljusstyrkan en aning – särskilt när jag läser i sängen på kvällen – och trivs som fisken i vattnet. När det nu kommit ett par riktigt bra surfplattor i storleken 7-8 tum vars mindre format bättre lämpar sig för läsning, som Ipad Mini och Nexus 7, ser jag bara priset som en nackdel. Visst, köper du en surfplatta för 2 000–3 000 kronor och nyttjar allt du kan göra är det skäligt, men ska du bara läsa – nej, då är det för dyrt.

E-boksläsandet har fått vind i seglen den senaste tiden. I och med att vår dominerande nätbokhandlare Adlibris börjat marknadsföra sin egen läsplatta Letto hårt, har medvetenheten om att e-böcker faktiskt är ett alternativ ökat markant.
Men vilken sorts läsplatta ska man läsa dem på? Det finns två läger. Dels de som förespråkar dedikerade läsplattor med skärmar som bygger på e-bläcksteknik vilket en del tycker är skonsamt för ögonen. Andra, däribland jag själv, tycker dock att det som utmärker dessa skärmar är grådaskighet. Men sådana här läsplattor, dit Adlibris Letto hör, har en annan fördel i och med att e-bläcksskärmarna är extremt strömsnåla – batteriet håller i uppåt en månad.
Utvecklingen inom e-bläck går dessutom framåt, och i USA har de ledande nätbokhandlarna Amazon och Barnes & Noble lanserat e-bläcksplattor med bakgrundsbelysning, vilket möjliggör läsning i mörker och ger skarpare text. Irriterande nog får vi svenskar som vanligt vänta – varken Kindle Paperwhite eller Nook Simple Touch Glowlight kan beställas hit ännu. Vill man så går det dock att hitta dem i svenska nätbutiker som ägnar sig åt så kallad gråimport.

Själv håller jag till i lägret som förespråkar surfplattan som läsplatta. Till skillnad från dedikerade läsplattor är dessa inte primärt byggda för läsning utan klarar det mesta en dator kan göra. Själv läser jag e-böcker på min Ipad och håller inte med dem som hävdar att det är ansträngande för ögonen, jag drar ner ljusstyrkan en aning – särskilt när jag läser i sängen på kvällen – och trivs som fisken i vattnet. När det nu dessutom kommit ett par riktigt bra surfplattor i storleken 7-8 tum vars mindre format bättre lämpar sig för läsning, som Ipad Mini och Nexus 7, ser jag bara priset som en nackdel. Visst, köper du en surfplatta för att nyttja allt den kan göra är 2000 kronor och uppåt för Nexus 7 och 3000 kronor och uppåt för Ipad Mini skäligt, men ska du bara läsa – nej, då är det för dyrt.

Kindle
Paperwhite
Pris: Ca 140 dollar (900 kr)
Amazons bästa läsplatta har bakgrundsbelyst skärm vilket möjliggör läsning i mörkret. Har två stora nackdelar – konvertering krävs för epub-filer vilket är det format svenska nätbokhandlare säljer, och den går ännu inte att beställa till svenska postadresser från Amazon. Lillasyskonet utan bakgrundsbelysning går dock bra att beställa.

Ipad mini
Pris: Från 3 000 kr
Bättre lämpad för läsning än Apples tidigare Ipadar, vikten är låg och formen behändig. Prislappen på 3000 kronor för den billigaste modellen är dock
i överkant om
du enbart
tänkt använda ”paddan” för läsning. Har lcd-skärm, vilket somliga upplever som ansträngande för ögonen.

Adlibris Letto
Pris: Ca 1 400 kr
Landets största nätbokhandlares egen platta har inbyggd e-boksbutik och är det närmaste Sverige kommit en egen Kindle. Är i grunden en läsplatta från Cybook men har egenutvecklad programvara. Har fått viss kritik för krångel kring hantering av e-böcker som lånats på biblioteket.

Sony Reader PRS-T2
Pris: ca 1 400 kr
Sony har byggt läsplattor länge, och är ofta en favorit bland dem som föredrar så kallade dedikerade e-boksläsare, som har e-bläcksteknik i skärmen och därmed är skonsamma för ögonen. Sonys senaste borde dock ha fått bakgrundsbelyst skärm, det är ändå snart 2013.

Iriver Story HD
Pris: Ca 1 300 kr
Läsplatta i e-bläcksklassen med möjlighet att låna biblioteksböcker direkt i plattan, vilket inte tillhör vanligheterna. Skulle dock även denna må bra av en bakgrundsbelyst skärm som i Kindles senaste modell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!