Videokonst med nya influenser

Årets videokonstfestival startar i dag på Konserthuset i Uppsala och är ett tvådagarsforum för videokonst och experimentell film. I år behandlas temat Videokonstens gränsland och har en tydligare internationell prägel än tidigare.

Videokonstnären Magdalena Dziurlikowska deltar i Videokonstfestivalen på Konserthuset i Uppsala.

Videokonstnären Magdalena Dziurlikowska deltar i Videokonstfestivalen på Konserthuset i Uppsala.

Foto:

Kultur och Nöje2010-05-27 10:36

Videokonst är en form vars förutsättningar ständigt förändras i takt med teknikens framsteg. Men det är också en konstart där konst och film genom åren allt mer närmat sig varandra.
– Gränserna mellan film och konst blir allt mer flytande och konstnärerna är allt mer inne i varandras områden, vilket är en intressant aspekt. Nu finns det också ett uttryck som tillåter det och det ses mer som ett uttryck för experimentlusta och skaparkraft. I dag kan videokonst se ut på många olika sätt, säger Uppsala läns filmkonsulent Louise Bown som är curator tillsammans med sina kollegor på Kultur i länet till årets festival som är ett samarbete med Gävleborg och Dalarnas läns landstings konst- och filmenheter.

Festivalen innehåller också ett antal föreläsningar som behandlar de olika uttrycken och konstformerna. Max Liljefors, som är docent i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet, inleder med en lägesbeskrivning av var videokonsten står i dag. Den engelska filmaren och koreografen Becky Edmunds berättar i sitt föredrag om dans i relation till videokonst medan Magdalena Dziurlikowska, vars verk tidigare ställts ut på Teatergalleriet på Uppsala Stadsteater, berättar om hur hon använder sig själv i sin videokonst för att på så sätt synliggöra samtidsfenomen. Här behandlar hon sitt val att bli konstnär och barnlös.

Det som också skiljer årets festival från de tidigare är att man i år även har internationella inslag.
– Det är också ett sätt att höja statusen på det vi gör och inte bara göra utblickar i de olika länen utan visa att vi ingår i dagens internationella konstvärld. På så vis presenterar festivalen ett såväl nationellt, internationellt som regionalt och lokalt perspektiv, säger Bown.

Festivalen avslutas med prisutdelning i två tävlingar, en öppen klass och en för yrkesverksamma konstnärer. I år är Uppsala representerad med de fem konstnärerna Tommy Eriksson, Pär Fredin, Tony Hultqvist, Gustaf Broms och Jonathan Lewald. I den öppna klassen är fem av elva nominerade från Uppsala.
– Vinnaren i den professionella klassen får ett resestipendium för att på så sätt kunna fördjupa sitt konstnärskap, säger Louise Bown.

Det vinnande bidraget ställs ut i Teatergalleriet på Uppsala Stadsteater under perioden 3 till 11 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!