"Vi vill utveckla vetenskapsteatern"
Uppsala universitet vill föra samman konst och vetenskap. Projektet Livets vetenskaper ska med hjälp av de sköna konstarterna föra ut aktuell forskning i samhället.
Foto: Hans E Ericson
— Det handlar om att få ut kunskap om den senaste forskningen och att ta upp hållbarhetsfrågor, säger Mariette Manktelow, projektledare och forskningsinformatör på Evolutionsbiologiskt centrum.
Livets vetenskaper ska materialiseras som en teaterföreställning och en konstinstallation, bland annat. Projektet kommer att synas på Gustavianum, i Botaniska trädgården, på flera skolor och lite varstans under våren. För den konstnärliga sidan av arbetet ansvarar dramatikern Marie Öhrn och konstnären Anette Wixner.
— Vi vill ju utveckla vetenskapsteatern, som går ut på att i konstform uttrycka ett kunnande. Att i konstform knyta ihop vetenskap med sinnena. Att skapa kontakt mellan hjärna och hjärta. Men det handlar också om att berika teatern. Det är ett givande och ett tagande, säger Mariette Manktelow.
Projektet, som kommer att pågå under en treårsperiod, ska också resultera i en budkavle som varje år ska skickas ut till några utvalda städer där arbetet är tänkt att fortskrida med hjälp av lokal kunskap och lokala konstutövare. Det första året kommer budkavlen att gå till Lund och Falun.
— Årets budkavle kommer att kretsa kring evolution och utveckling eftersom 2009 är Darwinår. Vi vill vara en positiv tanke och medvetandegöra att vi faktiskt bär med oss evolutionen i våra egna kroppar, säger Mariette Manktelow.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!