Vi som älskar schlager

På lördagskvällen är det dags för finalen i Melodifestivalen 2011. UNT har pratat med två Uppsalabor som verkligen älskar schlager för att höra hur de laddar upp.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Kultur och Nöje2011-03-11 08:00

Pia Andersson sitter i styrelsen för Melodifestivalklubben, en organisation för personer med intresse av Eurovision Song Contest och Melodifestivalen.
Hon har varit intresserad av Melodifestivalen sedan 1996 då hon av en slump spelade in programmet.
– Min ingång är att jag gillar gamla svenska låtar med roliga texter. Jag har själv spelat in allt sedan 1996 och tack vara kompisar har jag fått tag i flera tidigare omgångar så nu har jag nästan alla festivaler från 80-talet och Eurovision Song Contest från 70-talet, säger hon.

I år har Pia Andersson laddat upp genom att åka runt på deltävlingarna runt om i landet för Melodifestivalklubbens räkning.
På plats har hon sedan bloggat, gjort intervjuer och bedömt framträdandena.
– För numret är det så klart viktigt med kläder och smink, det hör till och kan hjälpa eller stjälpa en artist. I övrigt bryr jag mig personligen inte. Scenframträdandet är ju det som är festivalen, säger hon.
Jonaz Frändén är uppväxt med Melodifestivalen och imorgon kväll sitter han troligen hemma i soffan hos sig och sambon med vännerna.
Att kunna sitta och diskutera bidragen tillsammans är av stor vikt.
Det blir en helkväll där den direktsända finalen utgör den fasta punkten.
– Det är inte alltid fantastisk musik, men ett helhetspaket med show och tävling, säger han.

Tidigare år har Jonaz Frändén satt egna poäng, precis som den nationella juryn, men i år går han mer på känslan.
– Det är lätt att glömma bort helhetsupplevelsen när man sitter och bedömer, då känns det bättre att bara titta och lyssna, säger han. Men visst gör man en liten lista i huvudet ändå.
Pia Andersson ser alltid finalen live på plats.
– Vi brukar åka upp på fredagen, äta middag med kompisar från klubben, gå på genrepet, sen gå ut och dansa på något schlagerhak på kvällen. På lördagen brukar vi ha uppvärmningsmiddag med klubben innan finalen.
– Nu det sista året har vi börjat med en ny tradition: klubben anordnar en helkväll med för- och efterfest. Då har vi någon artist som kommer på middagen och sen så spelas det musik. Det är mycket uppskattat från våra medlemmar och från fans i Europa som kommer för att titta på den svenska finalen. I år blir vi nog drygt 200 personer.

Men vad är det då som gör ett bra bidrag?
– Låten ligger i fokus, sen kommer framträdandet och kläder och sådant. En bra schlagerlåt har drag och sätter sig direkt. Visst kan en ballad också vara kalasbra, men då måste den vara extremt vacker för att klara sig, säger Jonaz Frändén.
– Känslan. Om jag blir berörd, glad eller ledsen helt enkelt. Vad artisterna gör och hur de sjunger, som alltid när man bedömer musik helt enkelt, menar Pia Andersson.

Personligt

Pia Andersson
Ålder: 32 år
Bor: Ultuna, Uppsala
Gör: Student vid SLU
Alla tiders favoritschlager: ”Svårt att svara på, det beror på humör men en jag alltid brukar nämna är Kall som is med Karin och Anders Glenmark från 1984.”
Favorit i årets startfält: ”Nicke Borg, Leaving home. Jag är svag för rockballader och gitarrsolot med Nicke på skärmarna som flankerar honom är supersnyggt!”
... men vinner gör: ”Eric Saade, Popular, är årets vinnarkandidat. Många tycker den är bättre än Manboy, själv håller jag inte med. Men jag blir mycket förvånad om han inte går och vinner.”

Jonaz Frändén

Ålder: ”Vi säger 29 år”
Bor: Eriksberg, Uppsala
Gör: Jobbar som djursjukvårdare på Ultuna djursjukhus
Alla tiders favoritschlager: ”Shirley Clamps bidrag, Min kärlek, från 2004. Det är en ultimat schlagerlåt: den hade showen, låten och en bra text.”
Favorit i årets startfält: ”Sara Varga, Spring för livet.  Det är faktiskt en riktigt bra ballad, även om texten gör att den känns lite felplacerad. Men den är fantastisk så det blir nog ändå favoriten.”
... men vinner gör: ”Jag tror på Eric Saade, Danny Saucedo eller Sanna Nielsen. Saades text är inte så bra men både han och Danny är ju unga killar som ser bra ut, och det brukar gå hem hos folket.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!