"Vi har 200 dockor i vårt arkiv"

Med start på nationella arkivdagen den 8 november firar Uppsala arkivens dag tre veckor framöver.

Foto: Arkivbild

Kultur och Nöje2008-10-21 00:01
Programmet innefattar bland annat en minnesutställning av bland annat Philochoros dansande män i kvinnokläder på Barowiak 1902, Led Zeppelins sjunde spelning, i Ängby park 1968, och Totems decennier av dockteater.

I arkiv runt om i landet finns vår historia lagrad: politikens beslut och följder, folkets hälsotillstånd, rättsliga och ekonomiska processer, språkets utveckling - och folkets nöjen och underhållning. Just Nöjen och underhållning är rubriken för Arkivens dag 2008. Arkivdagen är en nationell angelägenhet som förra året hade temat Människoöden och 2009 får temat På liv och död.
Utställningen på Uppsala Stadsbibliotek invigs sent på tisdagseftermiddagen av professor Christer Åsberg. Studenternas folkdansförening Philochoros framträder med en Daladans med gamla anor. Efter invigningen berättar kommunens stadsantikvarie Dan Thunman om Slottsbiografen, Barowiak, Stadsteatern och andra Uppsalatiljor där underhållningen satt ner foten.

I den lilla utställningshallen till vänster innanför bibliotekets entré visas bilder och annat arkivmaterial från Uppsalas underhållningsvärld.
Ur Folkrörelsearkivets djup har gästboken från Ängby park i Knivsta fiskats fram. Där finns till exempel en hälsning från Agneta, Björn och Benny året innan ABBA bildades. "Nära 7ter ingen Morgonstund" har Benny Andersson skrivit med snirklig stil och just den stavningen.
- De fick 4 500 kronor att dela på sex personer, de hade tre musiker med sig. Family Four, som ju bara var fyra, fick 4 800 kronor, läser Folkrörelsearkivets Jonas Sandström och berättar att fler berömdheter gästade Parken:
- Led Zeppelin gjorde sin sjunde spelning i här under namnet Yardbirds, som ledargestalten Jim Page hade rätt till efter att hans gamla Yardbirds hade lagt av. Året var 1968. Och bandet bytte namn till Led Zeppelin någon månad senare.

Erik Lindblad från Stadsarkivet visar UNT bilder från Philochoros forna dagar. Det är unga män som 1902 mödosamt drar på sig eleganta damkläder, ibland med hjälp av en kvinnlig påkläderska; det är samma unga män i full fart med olika dansnummer, till exempel den Daladans, som alltså uppförs av dagens Philochoros i samband med att utställningen invigs.
De kända revymakarna Rickard Sjöholm och hans son Olof Rickard Sjöholm finns förstås också med i den utställning, som bygger på material från nio arkiv i Uppsala.
Bilder och texter lockar säkert biblioteksbesökarna till närstudier, när de väl har tagit stegen in bland utställningens montrar och skärmar. Men då har deras uppmärksamhet först fångats av de färggrant glada och sorgsna dockorna från Dockteater Totem, som skall hänga längs en vägg och kanske också någonstans i utställningslokalens luftrum.
- Vi har 200 dockor i vårt arkiv. Där hänger var och en i en egen påse. Innan jag tog fram några dockor med cirkustema till utställningen, visste jag inte att det var så fantastiska, så uttrycksfulla och välgjorda, säger Ann-Louise Bengtsson, informationsassistent på Stadsbiblioteket.

Borde inte ett urval av dockorna, som hör till en del av Uppsalas teaterhistoria som Vojo Stankovski gjorde internationellt känd, visas för allmänheten i en fast utställning i Konstmuseet eller lämpligt teatersammanhang?
- Jo, det tycker jag absolut, säger Ann-Louise Bengtsson.

Nöjen och underhållning - ur Uppsalas arkiv visas på Stadsbiblioteket 21 oktober - 8 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!