I filmklassikern Terminator från 1984 fylls Arnold Schwarzeneggers synfält ständigt av nya texter, små rader som förtydligar vad den människoliknande roboten ser framför sig.
Det som då var ren science fiction håller nu på att bli verklighet, eller rättare sagt ”förstärkt verklighet”. Det är nämligen så det engelska namnet på fenomenet, ”augmented reality” brukar översättas.
Kortfattat går det ut på att bilden av verkligheten kompletteras med ny information som är knuten till verkligheten. När en fotbollsmatch visas på tv kan till exempel en linje läggas in som motsvarar en tänkt offsidegräns i passningsögonblicket. Under simtävlingar på tv ligger det ofta virtuella flaggor och flyter ovanpå vattnet, ännu ett exempel på förstärkt verklighet.
Det är dock på mobiltelefonområdet som de mest spännande framstegen görs just nu. Flera verklighetsförstärkande applikationer har lanserats till de senaste så kallade smarttelefonerna, små insticksprogram som förvandlar luren till ett sorts encyklopediskt tittskåp.
Med hjälp av applikationen Wikitude kan man till exempel ställa sig på en utsiktspunkt och blicka ut över en stad genom sin telefon. Pilar och textskyltar förklarar sedan vad det är man ser. Skulle man bli mer intresserad av en byggnad så är det bara klicka sig vidare till en utförligare artikel om huset på Wikipedia.
För turister kan systemet komma att innebära fascinerande möjligheter. Tänk dig att du står mitt i Colosseum i Rom, tittar dig omkring genom mobilen och plötsligt upptäcker att de befinner dig mitt i ett rekonstruerat gladiatorspel från antiken, med blodiga kamper och publikvrål.
Det finns egentligen inga gränser för hur den verkliga verkligheten kan förstärkas. I takt med att videoglasögon blir lättare att bära och vilsammare att titta i så blir effekten förstås än mer påtaglig.
De skojigaste möjligheterna hittar man förmodligen i tv-spelsvärlden där figurerna i spelen kan skutta ut ur datorskärmarna och i stället gömma sig bakom soffan i vardagsrummet eller ställa sig och hoppa på sängen i sovrummet.
Inom en snar framtid kommer vi förmodligen att få stora, lasergame- och paintballiknande spelhallar där man till exempel kan få uppleva historiska slag som om man vore en soldat i mängden. Med hjälp av gps-, kompass- och gyroteknik kan nästan vilka interaktiva världar som helst byggas upp.
Vad som sedan händer på lång sikt, när den förstärkta verkligheten verkligen kan verka verkligare än den verkliga verkligheten, det får nog filosoferna reda ut.
* Är det bara jag som ser fram emot att få höra Petter tolka Lill-Babs i kvällens Så mycket bättre på TV 4?
* I veckan blev det klart att Kanal 5 sänder brittiska dokusåpan Boys and girls alone i december. Barn i åldrarna 8–11 år stängs in i ett Big Brother-hus i två veckor. Det ska börjas i tid.
Björn Lövenlid är journalist på Upsala Nya Tidning. Mediekrönikan publiceras varje lördag. De övriga skribenterna är Therese Eriksson, Katarina Sandström Blyme och Anders Mildner.