Vart tog bokfesten vägen?

För tio år sedan köade vi när bokhandlarnas portar slogs upp för nattrean. I dag har nätbutikerna lagt beslag på kunderna långt innan reastarten. Har bokreafenomenet förlorat sin storhet?

Maria Ripenberg

Maria Ripenberg

Foto:

Kultur och Nöje2012-02-21 09:04

Videon är inte längre tillgänglig

Ingen nattrea men väl en tidig morgonstart.

Den 22 februari är det dags för årets bokrea och butikerna gör vad de kan för att bevara forna dagars bokreaglans. På Akademibokhandeln Lundeq och Drottninggatans bokhandel kan man handla reaböcker redan klockan sju på morgonen.

– Vi bjuder på kaffe och har specialerbjudanden mellan klockan sju och tio, berättar Christina Medin, butikschef på Akademibokhandeln Lundeq.

Under 2000-talet har försäljningen under rean gått stadigt nedåt för de fysiska bokhandlarna. Anledningen till detta är nätbutikerna där det går att förhandsboka prisnedsatta böcker flera veckor innan reastarten. Hoppfulla läsare som på tolvslaget störtar in och fyndar bland boklådorna är därför ett minne blott. Christina Medin tycker dock att rean fortfarande är en av de viktigaste händelserna på bokåret.

– Jag jobbade inte här för tio år sedan så jag kan ju inte jämföra. Men jag tycker att rean är jättestor, vi satsar mycket på den och beställer in massor med böcker och mobiliserar personal, säger hon.

Flera av Uppsalabokhandlarna försöker nischa sig för att bli en konkurrent till nätbutikerna. I stället för att alla rear samma böcker går det att hitta exklusiva exemplar här och var. Mattias Eklöf på Studentbokhandeln berättar att de satsat extra på just exklusivitet i år, för att väcka den slumrande rean. Också på Drottninggatans bokhandel försöker man göra rean till sin egen.

– Här blir ingen förlagsrea, som det brukar vara, utan vi tar från ett stort boklager vi har. Det är många lite äldre böcker, upp till tio, femton år gamla. Vi köpte in dem av Celsiusbokhandeln när de gick i konkurs. Här finns till exempel några kokböcker som är svåra att få tag på, säger Magdalena Långhammar.

Bokhandlarna har inte märkt att kunderna saknat den folkfest som rean brukade vara.

– Men personalen pratar om det ibland och kan nog längta tillbaka lite, säger Christina Medin.

Fakta Bokrealisation

Bokrean blev ett begrepp redan på 20-talet när förläggarna ville göra sig av med restupplagor. På 30-talet bestämdes ett särskilt datum för när rean skulle starta, runt den 15 februari. Senare sköts datumet upp någon vecka och infaller i dag den sista onsdagen i februari. Sin verkliga storhetstid fick rean på 50- och 60-talet där den närmast utvecklade sig till ett karnevaljippo. Efter en dipp under 70-talet väcktes bokrean till liv igen och i slutet på seklet blomstrade försäljningen.

I dag kan man förhandsboka titlar hos nätbokhandlarna flera veckor innan rean startar vilket har minskat intresset för rean hos de fysiska bokhandlarna.

Bokrean i Uppsala, tips från bokhandlarna

Akademibokhandeln Lundeq - ”Det finns en del guldkorn som bara kommer i några få exemplar, till exempel några konstböcker. De brukar gå åt direkt”.

Drottninggatans Bokhandel - De tre volymerna Wilhelm Stenhammar och hans tid av Bo Wallner. ”De har rätt många år på nacken och är nog dyra om man ska köpa dem någon annanstans.”

English Bookshop - Oxfords populära serie Very short introductions.

Studentbokhandeln - Ladies av Johan Hakelius.

Gospelbutiken - Klassiker innehållande sju av C. S. Lewis verk, bland annat Från helvetets brevskola .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!