Att kombinera det bästa av världar verkar vara kompositören David Lampels mission. Efter 20 års yrkesverksamhet i Paris och med ett sommarhus i det vackra Roslagen ville han sammanföra dessa båda i sin svensk-franska festival Sommarnatten Toner.
– Meningen med festivalen är att introducera aktuella högklassiga men för den svenska publiken ofta okända franska artister. Artister som oftast inte uppträtt i Sverige tidigare, som Frankrikes nu hetaste trumpetare Romain Leleu, säger festivalens arrangör och grundare David Lampel.
Till festivalen inbjuds också alltid några få utvalda svenska artister. I år med barytonen Karl-Magnus Fredriksson, knuten till Kungliga Operan och Sveriges yngsta hovsångare någonsin, som tillsammans med pianisten Gunnel Lundberg framför ett antal romansånger.
Lördagens evenemang på Penningby slott ägnas åt kompositören Bachs ärofyllda minne, något som verkar glädja Lampel.
– Han är en av de största kompositörerna och den som jag ser upp till mest i musikhistorien, säger David Lampel.
Under rubriken Barock på Penningby uppträder den unge franske violinisten David Grimal och Gamba-ensemblen Sit fast. De senare framför Bach sista ofullbordade verk Die Kunst der Fuge på det sexsträngade musikinstrumentet gamba, som är en slags fiol som spelades fram till 1600-talet och som under 1980-talet allt mer börjat användas igen.
Även de unga åhörarna får sitt. I år med musiksagoberättelsen Peter och Vargen uppförd av den svensk-finska ensemblen ArdenteKvartetten.
– Festivalens avslutningskonsert brukar vara en lite mer svängig konsert men alltid på något sätt med koppling till det klassiska. Tidigare år med klezmer och tango men i år i ett mer jazzigt format.
Konserten Klassiskt på jazz och jazziskt med klass framförs av svenska sångerskan och före detta medlemmen av The real group Margareta Bengtson, klarinettisten Staffan Mårtensson, pianisten Lennarts Simonsson och basisten Jan Adefelt.
Avslutningsvis framförs traditionsenligt också ett specialskrivet stycke av David Lampel själv. Här Sonat för trumpet och piano med Romain Leleu och Mathias Lecomte.
–Tanken är att festivalen är också att det ska vara något mer än bara musik. Jag vill kombinera vacker musik med vackra platser och god mat. En helhetsupplevelse. Och folk verkar bli glada av att komma på festivalen. Det är hela meningen med att hålla på med musik. Känsla att få dela med sig av något fint.