Världspremiär utan Polanski
Den mest emotsedda filmen på årets Berlinfestival är Roman Polanskis thriller The ghost writer. Stjärnorna Pierce Brosnan och Ewan McGregor är på plats. Men inte regissören själv - han sitter i husarrest i Schweiz och väntar på att kanske bli utlämnad till USA.
Irish actor Pierce Brosnan and British actors Olivia Williams and Ewan Mcgregor pose at the photo call for the film 'The Ghost Writer' at the International Film Festival Berlinale in Berlin, Germany, Friday, Feb. 12, 2010. The film's director, Roman Polanski, is absent from the festival as he remains under house arrest at his chalet in Switzerland. (AP Photo/Joel Ryan )
Foto: Joel Ryan/AP/Scanpix
Polanski greps som bekant av polis under produktionen av "The ghost writer", detta för att 1977 ha drogat och förgripit sig sexuellt på en 13-åring i Los Angeles. Brosnan säger:
- Jag blev chockad av gripandet. Det är så oerhört uppslitande för alla. Men jag tvivlade aldrig på att filmen skulle bli klar.
Producenten Robert Benmusso är mer försiktig i sina uttalanden:
- Jag vill inte kommentera rättsfallet kring Roman. Detta är varken rätt tid eller plats. När han greps i september var filmen i princip färdigklippt. Han jobbade sedan från fängelset, budfirmor kom och gick med materialet, och detta fortsatte sedan när han sattes i husarrest i sitt hus i Schweiz.
- Vi ville få filmen klar till Berlin och teamet jobbade stenhårt för detta. De lyckades.
The ghost writer handlar om en journalist som anställs som spökskrivare när en före detta brittisk premiärminister ska skriva sina memoarer. Spökskrivarens föregångare har mystiskt omkommit och nykomlingen inser snabbt att någonting är skumt och till sist är även hans eget liv i fara. De flesta läser in att Tony Blair stått som modell för premiärministern.
- Jag har haft den här idén i 15 år, och väntat på att något skulle hända som jag kunde använda den till. Så hörde jag på tv att någon ville ställa Blair inför rätta för att ha vilselett folket, och då kände jag "här har jag min grundstory", säger författaren Robert Harris.
- Sedan jag skrev boken 2006 har det hänt så mycket i världen att den nu nästan känns som en dokumentär. Det verkar som om först boken och nu filmen har kunnat titta in i framtiden. Och det har länge känts som om Storbritannien skulle vara den 51:a amerikanska delstaten.
Harris var tidigare bekant med Blair, och på frågan om han själv skulle vilja vara spökskrivare svarar han med ett skratt:
- Nej. Och definitivt inte Tony Blairs. Fast jag tror inte att han skulle fråga mig.
"The ghost writer" får svensk premiär den 16 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!