Trollkarl eller illusionist går bra, men helst kallar sig Uppsalabon Johan Ståhl för trollkonstnär. I alla fall efter att han kom tvåa i trolleri-VM år 2012.
– Då kände jag att jag fick kalla mig för konstnär. Det är lite som att ha svart bälte i trolleri, säger han.
Johan Ståhl föll för yrket när han var fyra år, då han såg en trolleriföreställning med sin mamma. Som 22-åring avbröt han sina studier i Uppsala för att satsa fullt ut på trolleriet.
Förutom att vinna internationella priser har han jobbat mycket i Hollywood och Las Vegas. Men det var vinsten i TV4:s "Talang" år 2021 som gjorde Johan Ståhl känd i Sverige.
– Det var som dag och natt, före och efter "Talang". Plötsligt fick jag frågan om att trolla för kungen och drottningen. Det öppnades så många dörrar, säger han.
För Johan Ståhl är det självklart att trolleri är en konstform med många olika genrer. Han är dock medveten om att alla inte delar hans uppfattning.
– Trolleri kan förknippas med barnunderhållning. Arketypen är en gubbe med hög hatt och skägg som drar upp kaniner ur en hatt. För mig är trolleri det oväntade och det oförklarliga.
En betydande del av Johan Ståhls jobb går ut på att komma på och öva in nya tricks, vilket tar tusentals timmar. Till sin hjälp har han mentorn Tim Star samt trolleriböcker, videor och andras framträdanden att inspireras av.
Nya tricks blir det också i den stora Sverigeturnén "I sanningens gränsland", med stopp i 20 städer och premiär på Reginateatern söndag 22 september.
– På slutet sker något som det bara är jag i hela världen som gör, säger Johan Ståhl.