Silvia Avallone
Stål
Natur & Kultur
Italienska Silvia Avallones debutroman Stål har fått mycket uppmärksamhet både i Italien och internationellt, med sin berättelse om två tonårsflickor i ett Italien på ruinens brant. ”Kärleken i porträttet av de två flickorna och deras djupa, med sexuella dimensioner laddade vänskap, är djupt medkännande och hoppfullt. Och framför allt: Silvia Avallones fantastiska stålbad till debut, skriven på ett kreativt och lätt magiskt språk, vill förändring”, skrev Tim Andersson i sin recension.
Jakob Ejersbo
Liberty
Albert Bonniers förlag
Danske Jakob Ejersbos Liberty är en riktig tegelsten till roman. Den inleds i en monoton lunk men suger efterhand in läsaren ordentligt i berättelsen om 13-årige Christian, son till en biståndsarbetare i Tanzania. ”Det är kort sagt en berättelse om hur vi människor ockuperas av våra förfäder. Koloniseras av deras illdåd. På så sätt är det en närmast klockren illustration av hur idén om att Europa befinner sig i ’skuld’ till Afrika kan verka destruktivt när den sipprar ner i biståndsarbetet”, skrev UNT:s Rasmus Landström.
Kyung-Sook Shin
Ta hand om min mor
Norstedts
En gammal kvinnas spårlösa försvinnande är upptakten till sydkoreanska Kyong-Sook Shins roman Ta hand om min mor, som är ett känsloladdat familjedrama om det svåra i att acceptera förändring hos dem vi älskar. ” I
sökandet efter den försvunna har tvisten om färgen på hennes sandaler en symbolisk betydelse. Den blir till själva kärnfrågan: kan det vara så att vi ibland inte ens ser dem vi älskar?”, skrev Marta Ronne i sin recension.
Hernán Rivera Letelier
Filmberätterskan
Norstedts
Huvudpersonen i kortromanen Filmberätterskan är den tioåriga Mariá Margarita och platsen en fattig chilensk gruvort i tiden före tv-apparatens ankomst. María Margarita går ensam på bio och återberättar sedan filmerna för sin familj. Hennes berättelser blir ett fenomen i trakten och folk vallfärdar till sist för att lyssna. ”Rivera Leteliers berättelse är en pärla i det korta formatet, en hyllning till fantasin och konsten som överlevnadsstrategi”, skrev John Sjögren.
Laurence Cossé
Drömbokhandeln
Sekwa förlag
Bokhandlaren Francesca grundar sin drömbokhandel Au bon roman i Paris, med tanken att god litteratur besitter en magisk kraft. Bakgrunden till vad som händer Francesca själv får läsaren inte veta. ”Ett öppet slut är ett tecken på en god roman”, skrev Marianne Jeffmar.
Kim Leine
Tunu
Forum
Kim Leines roman Tunu utspelar sig i ett hårt klimat på Grönland. Det är
dock inte främst miljön eller ens karaktärerna som imponerar på UNT:s Therese Eriksson, utan romanens komposition, ”som till en början mest liknar en novellsamling med fristående utsnitt av liv, men som så sakteliga knyts ihop alltmer. Det är ett formgrepp som på ett ytterst skickligt och elegant sätt visar hur människors liv är våra självständiga och egna – samtidigt som vi alltid är förbundna med varandra.”
Birgitta Lillpers
Industriminnen
Wahlström & Widstrand
Birgitta Lillpers författarskap är ett av de mest intressanta på svenskt språkområde, skrev Magnus Dahlerus när hennes diktsamling Industriminnen kom ut i mars: ”Lillpers dikt är handfast, den använder språket som ett material. Hennes dikt rör sig ofta i naturen, hon har en stor förtrogenhet med jorden.”
Aris Fioretos
Halva solen
Norstedts
En blivande klassiker kallade UNT:s Bo-Ingvar Kollberg utan att tveka Aris Fioretos senaste roman Halva solen, som utspelar sig i Grekland och inte är helt lätt att genrebestämma. Den innehåller traditionell epik, essäliknande prosa, smidig poesi och dialogavsnitt. ” Det här är en volym som man aldrig blir riktigt klar med. Den hör hemma bland det fåtal titlar som det finns anledning att stanna till i, leva med och återvända till många gånger om.”, skrev
Bo-Ingvar Kollberg.
Joan Didion
Blå skymning
Atlas
Joan Didions Blå skymning är en sorgebok över Didons avlidna dotter Quintana Roo, och den andra sorgeboken från Didion under bara ett par års tid. ”Didions cirklande runt smärtpunkten att lidandet framträder i hela sin desperation och förtvivlan. I korta ögonblick kan jag som läsare snudda vid den kompakta sorg som drabbar den som förlorar sitt barn”, skrev Therese Eriksson.
Anne B Ragde
Jag ska göra dig så lycklig
Forum
Norska succéförfattaren Anne B Ragde tecknar bilden av det norska folkhemmet i nya romanen Jag ska göra dig så lycklig. Miljön i flerfamiljshuset i Trondheim, med köksgolv i blå linoleum och bara ett fåtal tv-apparater är exotisk, men samtidigt kusligt tidlös i hur sprickorna springer djupa i familjernas välputsade fasader. ” Jag ska göra dig så lycklig är en roman man både sträckläser och läser om igen”, skrev Marta Ronne.
Ingrid Carlberg
”Det står ett rum här och väntar på dig...” Berättelsen om Raoul Wallenberg
Norstedts
I år skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år och det kommer flera böcker om hans livsöde. Helt ny är Ingrid Carlbergs bok som presenterar en fin överblick över de europeiska händelser och miljöer där dramat utspelade sig. ”Hon ger träffsäkra, ofta roande notiser om livet i Sverige under krigsåren. Hon anknyter också till nutiden genom intervjuer och besök på olika platser av intresse”, skrev Torgny Nevéus nyligen om boken.
Malin Nord
Stilla havet
Albert Bonniers förlag
En av vårens mest läsvärda svenska romandebutanter är Malin Nord, vars bok Stilla havet är koncentrerad kring ett till synes destruktivt kvinnligt jag och hennes sökande efter mening. ”Den är mångbottnad, brokig, lite lagom outgrundlig och därför också kännbart levande”, skrev Josefine Ek.
Mats Kolmisoppi
Undantagen
Norstedts
I Mats Kolmisoppis Undantagen möter man ett antal människor som liksom lever på undantag, som känner sig åsidosatta, och det råder ingen tvekan om att Kolmisoppi är en politisk författare.
I hans komprimerade stil finns en nästan aggressiv laddning, och texten är väldigt kraftfull. ”Om det är en samtidsanda Kolmisoppi fångar finns anledning till oro”, skrev John Sjögren.
David Foster Wallace
Blek kung
Natur & Kultur
David Foster Wallace tog sitt liv 2008. Efter sig lämnade han sig det manuskript som blev romanen Blek kung. Den är långt ifrån en färdig roman, skrev Sebastian Johans i sin recension, men ”när texten fungerar är den sagolikt bra och förmår som bara riktigt stor litteratur kan övertyga mig om att det jag läser faktiskt lär mig något om att vara människa”. Parallellt gavs också Foster Wallaces första roman Systemets sopkvast ut igen.
Fotnot: Av böckerna på sidan har några fått superkajor: Silvia Avallones Stål, Laurence Cossés Drömbokhandeln, Kim Leines Tunu, Birgitta Lillpers Industriminnen, Aris Fioretos Halva solen, Joan Didions Blå skymning, Anne B Ragdes Jag ska göra dig så lycklig, Mats Kolmisoppis Undantagen, David Foster Wallaces Blek kung. Fler böcker som fått superkajor hittills i år: Fredrik Sjöbergs Varför håller man på, Lars Gustafssons Elden och döttrarna, Anders Roslund & Börge Hellströms Två soldater, samt Katrine Kielos Det enda könet.