Vandring med Tosca i Uppsalamiljöer

Domkyrkan, Universitetsaulan och Rikssalen på Uppsala slott blir spelplatserna när Uppsala universitet gör en unik operasatsning i sommar. I början av sommaren, 13 och 14 juni, spelas Puccinis opera Tosca i de historiska Uppsalamiljöerna. Välkända solister besätter operans tre stora roller.

Michael Weinius spelar målaren Mario Cavaradossi och Emma Vetter hans älskade, den berömda sångerskan Floria Tosca i sommarens uppsättning av Tosca i Uppsala.

Michael Weinius spelar målaren Mario Cavaradossi och Emma Vetter hans älskade, den berömda sångerskan Floria Tosca i sommarens uppsättning av Tosca i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Kultur och Nöje2008-02-14 00:01
På onsdagen presenterades operaplanerna på Musicum i Uppsala av den särskilda styrgrupp med vicerektorn, tillika operaentusiasten professor Ulf Pettersson i spetsen. Då deltog också ett par av de medverkande som director musices Stefan Karpe, som var den som kom med idén om produktionen, och regissören för uppsättningen Wilhelm Carlsson, som i fjol med framgång satte upp Wagners Parsifal i Karlstad domkyrka.

Att Uppsala universitet ger sig på operaproduktion är ovanligt. Universitet satsar ca 200 000 kronor på projektet som i övrigt skall finansieras med bidrag och biljettintäkter. Beijerstiftelsen har bidragit med 250 000 kr.
- Projektet växte fram i fjol. Skälet till att vi valde Tosca var, förutom att det är ett av Puccinis bästa verk och mycket vacker musik, att verket har en speciell geografi med tre olika platser i Rom som vi kunde hitta motsvarigheter till i Uppsala för ett framförande, sade Ulf Pettersson.

Till första aktens
kyrka Sant'Andreas della Valle får Uppsala domkyrka utgöra kuliss, Universitetsaulan får tjäna som Palazzo Farnese, medan tredje aktens Castel Sant' Angelo ersätts av Uppsala slott. Arrangörerna övervägde att spela den sista akten utomhus vid Slottet med vågade inte ta risken med hänsyn till väder och vind.
- Vi hoppas att det här inte bara blir en engångsföreställning utan att det kan bli en återkommande händelse i Uppsala, sade Ulf Pettersson.

Speciellt med uppsättningen blir således att publiken får förflytta sig mellan de tre spelplatserna, och de två pauserna för detta blir väl tilltagna så att publiken även skall kunna få lekamlig spis. För operavänner blir det en helkväll som börjar redan kl 15 och slutar tidigast vid 21-tiden.

Rikssalen i Uppsala slott är den av spelplatserna som tar minst publik till uppsättningen. Därför dubbleras den sista akten där, med två olika speltider.
Dirigenten, director musices Stefan Karpe uttalade förhoppningen att uppsättningen även skall nå en yngre publik.
Akademiska kapellet medverkar samt ett par olika körer i Uppsala.
- Det var lätt att tända på idén om Tosca i Uppsala. Operan utspelas i en mörk tid med krig och frihetslängtan, kärlek och svartsjuka, sade regissören Wilhelm Carlsson.

Tre framgångsrika operasångare,
Emma Vetter, Michael Weinius och Fredrik Zetterström, har engagerats för de tre stora solistrollerna. Emma Vetter sjung just nu i Friskytten på Folkoperan i Stockholm och både Michael Weinius och Fredrik Zetterström i Salome på Malmö opera.

Med vid onsdagens presentation i Uppsala var också sångarna Emma Vetter och Michael Weinius. Ingen av dem har gjort rollerna som Floria Tosca respektive målaren Mario Cavaradossi tidigare, men båda var fylld av entusiasm.
- Jag bad att få vara med, sade Emma Vetter.

Föreställningen den 14 juni sammanfaller på dagen med Sveriges EM-match mot Spanien i fotboll, men arrangörerna tror ändå på publik.
FAKTA

Den italienske tonsättaren Giacomo Puccinis (1858 - 1924) opera Tosca i tre akter är en av världens mest spelade operor. Den utspelas i Rom år 1800 mot bakgrund av krig och rymmer en dramatisk berättelse under en dag. I år firas 150-årsminnet av Puccinis födelse.
Toscauppsättningen i Uppsala har en budget på drygt 1,5 miljoner kr. Uppsala universitet får stöd av ett par myndigheter och organisationer för uppsättningen.
Speldagar blir fredag 13 juni och lördag 14 juni, båda dagarna med start kl 15. Den tredje akten i Rikssalen har två olika föreställningstider, kl 20.30 respektive 22.00.
Biljetterna släpps 12 mars. Kalkylen går ut på att sälja 3 000 biljetter i två olika prisklasser, de dyrare 500 - 600 kronor och de något billigare för 300 - 400 kr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!