Vandraren Liljefors visas på Gustavianum
Bruno Liljefors har intagit Museum Gustavianum. Åtminstone trapphallen på ett våningsplan och anatomiska teaternas galleri. Den uppländska naturen och djuren finns där - men jägaren saknas.
Bruno Liljeforsutställningen i Museum Gustavianum innehåller vandrarens naturupplevelser. Konststudenten Åsa Larsson och antikvarie Margareta Nisser Dalman har gjort urvalet av visade verk ur universitetets Liljeforsdonation.
Foto: Kattis Strömgren
Hon är konststuderande vid Uppsala universitet. I juni har hon sin mastersexamen klar. Liljeforsutställningen ingår i en fem veckors praktikperiod, som hon gör på Museum Gustavianum.
Är inte det kort tid för att göra en utställning?
- Jo, det har varit ganska intensivt...
Uppsala universitets antikvarie Margareta Nisser Dalman har varit Åsa Larssons handledare under praktikperioden och är ytterst ansvarig för utställningen.
- Universitetet äger ungefär 200 verk av Bruno Liljefors efter en donation från Lindorm och Marianne Liljefors 1978. Varje sommar brukar ett antal verk visas i ateljén i herrgårdsparken i Österbybruk. Men i år har vi valt att göra utställningen här i stället, säger hon.
Besökare som går en trappa upp i Gustavianum möter utställningens första halva i trapphallen. Där hänger målningar med naturmotiv. I en monter ligger böcker av August Strindberg, Selma Lagerlöf, Karin Boye och Liljefors själv. Gemensam nämnare är skildringar av uppländsk natur.
Beger man sig upp till Anatomiska teaterns galleri, ovanför gradängerna, under de många fönstren, ligger ljuset på Liljefors skisser och målningar av djur.
- Här fanns det första dioramat i Sverige, säger Margareta Nisser Dalman.
Den som vill se dioramor - uppbyggda miljöer med målade bakgrunder, och konserverade (uppstoppade) djur - i Uppsala i dag, får bege sig till Biotopia i Vasaparken i Luthagen.
Utställningen på Museum Gustavianum har fått rubriken Vandrar du också, hämtad från Lindorm Liljefors minnen av sin far och hans vandringslust och vagabondliv i de uppländska markerna. Och det är vandrarens observationer i naturen som präglar årets Liljeforsutställning, där allt finns med - utom jägaren. Även om hans närvaro kan anas i ett par bilder av nedlagt byte.
Vandrar du också! Naturskildraren Bruno Liljefofrs på Museum Gustavianum 16 maj - 27 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!