Valvbroar av värde bör värnas
De gamla stenvalvsbroarna i Uppsala kommun är i ganska gott skick, visar en inventering gjord av kulturkontoret i Uppsala. Tolv broar har ett högt kulturhistoriskt värde och frågan är nu hur de bättre ska uppmärksammas och skyddas.
— Dessutom ska stenvalvsbroar utsättas för ett visst tryck för att de ska hålla, stenarna är lagda på ett sådant sätt att trycket gör att de ligger kvar. Just Dombron har visserligen renoverats med betong som upprätthåller konstruktionen, men många andra stenvalvsbroar är så kallat kallmurade, säger Dan Thunman.
På uppdrag av kommunfullmäktige i Uppsala har kulturkontoret nu inventerat 37 stenvalvsbroar i kommunen. De är byggda på 1700-, 1800-, och en bit in på 1900-talet. En av de äldsta är Södra bron i Vattholma bruk, byggd 1758.
Ett tiotal behöver repareras
Genomgången visar sig att 32 av broarna fortfarande är i bruk, antingen för bilar, tåg eller cyklar. Och att ett tiotal broar är i behov av reparation. Två har rasat ihop.
— Hotet om förfall var mindre än vad vi befarade, eftersom så många används. Men kulturkontoret har inte den tekniska kompetensen att göra någon djupare besiktning — vi har kartlagt dem och bedömt dem ur ett kulturhistoriskt perspektiv, säger Dan Thunman.
Huvuddelen av stenvalvsbroarna i inventeringen är på olika sätt kulturhistoriskt intressanta. Men några av dem bedöms ha ett särskilt högt kulturhistoriskt värde och bör uppmärksammas bättre och skyddas genom lagstiftning, menar Dan Thunman. Kulturkontoret förbereder just nu ett förslag på åtgärder, som ska lämnas till kommunfullmäktige i oktober.
— Till exempel skulle några av broarna kunna förklaras som byggnadsminne och därmed får de skyddslagstiftning. En annan idé är att man sätter upp informationsskyltar vid de mest intressanta broarna, säger Dan Thunman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!