Valpiga teckningar ställs ut
Syns det på en konstnärs barnteckning att en fjärran framtid ska fyllas av skapande? Eller är alla barn konstnärer och i så fall; när slutar det stora flertalet att vara det? Det är några av frågorna som ställs i Bror Hjorths Hus sommarutställning Konstnären som valp, som öppnar på lördag.
Küllike Montgomery visar upp ett barndomsverk av Göteborgskoloristen Inge Schiöler.
Foto: Robert Johansson.
Men det syns redan att det kommer att bli trångt i salarna. Barndomsbilder och mogna verk av 20 konstnärer vars verksamhet spänner över tre sekel ska dela på utrymmet. Från Gustav III, via Bror Hjorth och ett knippe andra fram till Helena Laukkanen, född 1972 och utställningens yngsta deltagare.
Museichef Küllike Montgomery är entusiastisk inför projektet. Hon har burit på idén länge, och nu blev startskottet en donation av ungdomsverk av Bror Hjorth som museet fick motta av barnen till en av konstnärens gamla klasskamrater.
Ett självporträtt av en blott 15-årig Bror Hjorth stående i ett snöigt landskap är utställningens affischbild.
- Han drömde om att bli konstnär och har kravatt och några penslar med rödfärg på i bröstfickan där hjärtat är, säger Küllike Montgomery, som grundligt har inventerat museisverige i jakt på barnteckningar av kända konstnärer.
- Det har inte varit lätt att hitta barnteckningar, som ju sällan visas på museer. Alla levande konstnärer jag har pratat med har dock varit positiva. De vill gärna prata om sina barnteckningar och minns dem ofta väldigt väl. Många konstnärer har dessutom samlat på barnteckningar och Picasso sade ju att hans målsättning var att rita som ett barn.
Küllike Montgomery har bett de medverkande konstnärerna att hitta barnalster som korresponderar med deras senare verk. Grafikern Ulla Fries visar exempelvis ett kopparstick som föreställer en torr trasa med mycket detaljerade veck tillsammans med ett par teckningar från de tidiga tonåren där hon har hängt tyger över möbler och ritat av.
@3a Text ui:Jan Håfström visar ett verk ur sin uppskattade Walker-serie, där motiven är hämtade från Fantomen, samt en rad seriestrippar av äventyrskaraktär som han har tillverkat som 12-åring.
- Och Dan Wolgers mamma berättade att han inte ritade särskilt mycket som barn. Däremot gjorde han ofta föremål. Precis som han gör i dag, säger Küllike Montgomery.
Utställningen gör inga djupdykningar, men det syns att barnets sätt att teckna har utvecklats parallellt med konstströmningar och pedagogiska ideal. Men några säkra besked om en framtid på konstnärsbanan ger knappast barnets bilder.
- Jag tycker inte att konstnärernas barnteckningar är särskilt geniala i jämförelse med andras. Alla barnteckningar är egentligen perfekta, säger Küllike Montgomery.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!