Välkomna stipendier till konstnärer

Varje år delas stipendiet till Anna-Lisa Thomsons minne ut till fyra kvinnliga konstnärer som är i slutskedet av sina studier vid någon av landets konsthögskolor.

Kultur och Nöje2008-12-05 17:48
På lördagen är det stipendieutdelning och vernissage på Uppsala konstmuseum.

Anna-Lisa Thomson-stipendiet innebär förutom ära och utställning också 50 000 kronor till varje stipendiat. Det är ett välkommet tillskott för en nyutexaminerad konstnär som precis har kastat sig in på allvar i den kanske svåraste av branscher.
— Det är underbart att få det här stipendiet. Det innebär att jag kan arbeta, och att arbeta är det bästa jag vet, säger Imri Sandström, som gick ut Umeå konsthögskola i våras och belönas för verket Katarina Ana Nervosa, en film som i ljud och bild väver samman en helgonberättelse från 1300-talet med en samtida historia om anorexi.
— Man använder gärna enkla klichéer om samtida kroppsideal när man talar om anorexi. Men jag tror att det är mer komplicerat, att det handlar om bilden av kroppen och av själen, och om distinktionen däremellan.
Också de övriga stipendiaterna, framhåller att stipendiet ger möjlighet till ostört arbete. Tecknaren EvaMarie Liffner, som också är aktuell som mottagare av Maria Bonnier Dahlin-stipendiet och en utställning på Bonniers konsthall i Stockholm, berättar att hennes detaljerade och tekniskt briljanta blyertsteckningar tar väldigt mycket tid i anspråk. I Uppsala visar hon tre bilder från serien At the zoo, som bygger på intryck från en djurpark i Berlin.
— Jag har letat efter bilder som handlar om hur mannen och djuret återspeglas i arkitekturen. Samlande och makt hör till huvudingredienserna i det jag gör.

Längs en av väggarna sitter en hylla som bär 111 burkar och flaskor fyllda med regnvatten. Verket heter symptomatisk 111 och är skapat av Meira Ahmemulic. Utgångspunkten är den franske vetenskapsmannen Jaques Benvenistes teori om att vatten har ett minne.
— Det är en spännande tanke. Verket handlar om identitet. Jag bor i Göteborg men mina föräldrar kommer från Montenegro, och tanken är att jag ska använda vattnet från Göteborg för att måla akvareller i Montenegro för att visualisera de bilder som vattnet bär, säger Meira Ahmemulic.

Industridesignern Hedvig av Ekenstam, som kommer från Uppsala, visar en dammsugare av textil som ingick i hennes slutarbete på Konstfack i våras. Projektet har fått mycket uppmärksamhet och bland annat visats på den prestigefyllda möbelmässan i Milano.
— Jag ställde mig frågan varför man slentrianmässigt tänker att vissa produkter ska vara hårda. Industridesign och textila lösningar går bra ihop.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!