"Vi har läst boken igen i ett nytt ljus och anser inte att den är lämplig", säger förvaltningschef Maria Kjällström till Värmlands Folkblad.
Nej, enligt värmländska Hammarö kommun så passar inte Uppsalaförfattaren Christina Wahldéns bok "Kort kjol" - om våldtäkt och normer kring sexualitet - för åttondeklassare. Efter klagomål från föräldrar har kommunen nu plockat bort boken från undervisningen.
Och nog kände jag ett starkt obehag när jag läste den som ung vuxen. Men det är ju hela poängen! Ämnet våldtäkt ska inte vara trevligt. Att läsa om våldtäkt ska göra ont. Eller som författaren och litteraturforskaren Carina Burman formulerade det på Twitter: "Litteraturens uppgift är inte att vara behaglig. Barnlitteratur handlar inte om det gulliga och lättsmälta. Även det skrämmande måste skildras".
De som har klagat på att "Kort kjol" funnits med i skolundervisningen är alltså föräldrar till ungdomar som är 14-15 år gamla. Jag tänker tillbaka på en dag när jag själv gick i högstadiet. Två killar i klassen stod och pratade med mig och en tjejkompis i väntan på att lektionen skulle börja. De bestämde sig för att skoja med oss, testa gränserna för hur långt de kunde gå. Hur långt som helst skulle det visa sig.
I en sjuk harang kritiserade de olika delar på våra kroppar innan de kom fram till följande scenario: De skulle binda fast oss på stolar och tvinga oss se på när de våldtog några av våra familjemedlemmar.
Berättelsen var utdragen och betydligt mer detaljerad än något jag läst i en bok. När de var färdiga gick vi in i klassrummet och fortsatte vår skoldag som vanligt. Precis som eleverna i Hammarö kommun var vi 14 år gamla.
Det är inte för tidigt att i skolundervisningen för årskurs 8 diskutera fenomenet våldtäkt. 14 år är inte för tidigt för att läsa böcker som verklighetstroget skildrar hur en våldtäkt kan slita upp en människa inifrån och ut. Den som säger annat har helt enkelt för dålig koll på hur etablerad våldtäktskulturen är, hur långt ner i åldrarna dess retorik sträcker sig och vilka konsekvenser det faktiskt kan få. Den dåliga kollen är totalt livsfarlig.
Tonåringar förhåller sig till sexuella övergrepp vare sig vi vill eller inte - för att de måste. För att verkligheten ser ut som den gör. Antingen kan de göra det på egen hand samtidigt som de testar gränser, som mina klasskamrater gjorde, eller så kan de göra det med hjälp av litteraturen och tillsammans med en lärare. Förlaget Rabén & Sjögren har nu kontrat med att lägga ut "Kort kjol" som kostnadsfri e-bok på sin webb under två veckor. Låt oss hoppas att tilltaget gör att i vart fall några fler unga får möjlighet till fördjupning, eftertanke och diskussion om vad våldtäkt faktiskt är och vad dess ständiga närvaro gör med oss. Tro mig, det behövs.