Sacred music festival låter oss stanna upp och vända oss inåt i mötet med andlig musik från världens alla hörn. Nu startar festivalens sjunde upplaga och precis som tidigare år är programmet minst sagt brett. Kanske kan Uppsala kammarorkester tyckas långt ifrån tibetanska tempelriter men nog finns tydliga beröringspunkter. Dessa ligger dock inte i valet av musikgenre utan i att artisterna och musikerna alla har en andlig dimension i sin musik, utan att för den sakens skull röra sig kring det sakrala.
– Arvo Pärt och Franz Schubert skulle till exempel göra sig bra, medan en av Mozarts glättiga operor inte skulle passa. Det handlar om att ha kunskap om vilken musik som har en andlig dimension, säger producenten Stefan Holmström.
Han berättar att intresset för den här sortens festival väckts även i andra delar av Europa, och att man i både Danmark och Wales sneglat på Uppsalavarianten när man arrangerat sina egna andliga musikfestivaler. En ledstjärna är annars den stora festivalen Fés i Marocko, där senast Björk var en av artisterna.
– Björk vore ju väldigt häftigt, en önskedröm! Men Anna von Hausswolff som är en av årets artister är ju lite åt det hållet, eller vänder sig åtminstone mot samma publik.
Årets program pågår under tio dagar och har sin bas på Konserthuset med två avstickare till Uppsala domkyrka. Festivalen inleds på torsdag, 24 oktober, med Uppsala Kammarorkester som bland annat framför Alan Hovhaness Prayer of St. Gregory. Något helt annat blir det dagen efter när huvudrollen spelas av harpan i olika former, på konserten Harpans kraft.
– Den konserten var lite våghalsig och vi var oroliga för att det inte skulle bli så mycket folk. Men vi har redan sålt mycket biljetter.
Under konserten med amerikanska klezmerbandet The Klezmatics och Joshua ”The Jewish Gospel King” Nelson får vi höra en spännande blandning mellan den judiska festmusiken och gospel. Ovanligast för året är kanske annars besöket av munkarna från det tibetanska klostret Tasci Lhunpo.
– Det är något jag fascinerats av ända sedan jag var liten, och nu kommer vi att få se hur munkarna utför sina riter. Jag tror att det kommer bli mycket intressant, både eftersom det är första gången vi ser sådant i konsertsammanhang men också politiskt, eftersom de tibetanska munkarna i dag är hotade av Kina.
Självklart avslutas festivalen enligt tradition med att publik och orkester förenas i gemensam körsång i Händels Messias i programpunkten Sacred Pearls.