Vägen till Babylon gick via Danmark
Han har varken gått Dramatiska institutets regilinje eller satt sig i knät på filminstitutet. Med Babylonsjukan har regissören Daniel Espinosa visat att vägen till svensk filmdebut lika gärna kan gå via Köpenhamn.
Dialogen. Espinosas ungdomar låter som ungdomar, inte som filmmanus.
Skådespelarna. Förutom Gustaf Skarsgård i en mikroroll är ansiktena nya; inte en Kjell Bergqvist så långt duken räcker.
Drogerna. Många unga i Sverige röker gräs. Det gör de i filmen också.
Nästan dansk
Tonen. Humorn. Bristen på Dramatensvenska. Babylonsjukan känns nästan... dansk. Som om regissören gått på legendariska Filmskolen i Köpenhamn eller något.
- Jag började på Filmskolen 1999. Jag hade sett Festen och tänkte grymt, det här är min grej, säger Daniel Espinosa, 27.
Han sitter på ett utefik på en av Malmös promenadgator och röker vita Marlboro. Brytningen är ett svårplacerat lätt förortsstackato - man får en känsla att han när som helst skulle kunna börja diskutera Esaias Tegnér på akademisvenska men bara inte har lust.
- Samtidigt hade regiutbildningen på Dramatiska institutet uselt rykte. De körde skrivövningar av typen beskriv en kub. Jag är dyslektiker. Jag förstod att jag inte skulle ha en chans.
Språkkrock
Å andra sidan pratade han ingen danska heller. Språk- och kulturkrocken hade kunnat sparka tillbaka honom över Öresund snabbare än man hinner säga Se till vänster, där går en svensk.
- När jag kom dit första gången stod en gubbe utan tänder och snackade. Det visade sig att han hade skrivit Breaking the waves. Jag fick manus i händerna och fattade ingenting, det var typ Google-översättning som gällde. På två år gjorde jag bara skitfilmer.
- Man får tre varningar, sedan åker man ut. Jag fick två. De hade bara slängt ut en kille tidigare, det var typ 1973 och han hade kidnappat rektorn. Till slut kom Lotte Svendsen, hon som gjorde Bornholms eko, fram och sa Var är dina pungkulor?! Då gjorde jag en film om några snubbar i förorten och en om att råna Seven-Eleven. Då blev det äkta, då började det vända. Min slutfilm, Boxaren på 35 minuter, blev en succé.
Nu säger Daniel Espinosa att Peter Aalbaek Jensen, mogul på danska superbolaget Zentropa, är den enda i den danska filmkitteln han aldrig växlat ett ord med. Han har åkt limousin med Thomas Vinterberg (Festen) och har Per Fly (Arvet) som mentor.
Kompis med Fares
Svenskarna då?
- Nej. Jag har varit regiassistent på Josefs (Fares) filmer. Vi är polare, vi backar varann. De andra känner jag inte.
Så till filmens uppkomst. Manus till Babylonsjukan har skrivits av Clara Fröberg, en gammal kompis till Daniel Espinosa.
- Clara bodde med mitt gäng sedan hon var 17 år och började skriva manuset när hon var 20. Jag läste det först bara som kompis - de tidiga versionerna var ganska självbiografiska, sedan fick hon ge det mer fiktion. Men det finns ändå en ton baserad i verklighet, och det var det jag tände på. Vi kunde beskriva vår egen 21-22-årsålder. Huvudpersonen, Maja, har absolut en bas som är verklig.
Babylonsjukan är ett tillstånd som drabbar unga människor som tycker att västvärlden, Babylon på rastafarispråk, är för mycket. Pressen att gå ut och jobba, betala räkningar, leva ett svenssonliv gör att de i stället stannar i lägenheten, låter räkningarna bygga berg under brevinkastet och försöker hålla Babylon så långt borta som möjligt.
Hoppet släcktes
- Vi trodde ju att allt skulle bli bra. Vi fick nytt hopp med Attac och alla demonstrationer, säger Daniel Espinosa.
- Sedan kom Göteborg, vi blev skjutna på gatorna, Twin towers, USA invaderar Irak. Världen har blivit en absurd idé, det känns som att vara med i en science fiction-film. Det många gör är att de låser in sig med sin Playstation och röker hasch. Varför skulle vi komma in i världen?
Babylonsjukan har premiär den 24 september. Nästa projekt för Espinosa kan bli Ghetto, en film som utspelas i Köpenhamn. Han skriver manuset tillsammans med en kompis, och filmen handlar om en judisk och en palestinsk skola som ligger mitt emot varandra. Mellan skolorna träffas barnen och leker intifada.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!