Vad händer med konstverket?

Vad är det som hänt med konstverket på Dragarbrunnsgatan? UNT har tagit reda på saken.

Konstverket Dragarbrunnen, skapat av konstnären Luciano Escanilla, är täckt av trädäck fram till restaureringen i vår.

Konstverket Dragarbrunnen, skapat av konstnären Luciano Escanilla, är täckt av trädäck fram till restaureringen i vår.

Foto: Jonas Kihlander

Kultur och Nöje2016-03-20 10:00

Sedan en tid är det offentliga konstverket "Dragarbrunnen" i korsningen Dragarbrunnsgatan och S:t Persgatan täckt av trädäck. Verket, som invigdes för lite mer än tre år sedan, utgörs av en låg stenformation med glastäcka bilder i mitten och är menat som ett minnesmärke över det offentliga vattenhål som låg där till 1870-talet. Nu måste både lampor och glas bytas ut, berättar Tuva-Li Peter, intendent för offentlig konst vid kulturkontoret.

– Belysningen och den inbyggda projektorn har slutat att fungera, och glaset har hunnit bli rätt repigt sedan verket invigdes, säger Tuva-Li Peter.

Det tidigare glaset var platt, vilket ledde till att löv och fimpar lätt låg kvar. Det nya glaset kommer att vara lätt kupolformat, så att saker lättare blåser av det. Kommunen hoppas att Dragarbrunnen ska kunna vara restaurerad i början av maj, och man håller nu på att leta efter en lämplig utförare.

– Vi hade först tänkt att åtgärda verket i slutet av förra året, men då var det helt enkelt för kallt för att utföra arbetet. Så fram tills dess får det vara täckt av trädäck, säger Tuva-Li Peter.

Att offentlig konst utsätts för ökat slitage är något man får räkna med, menar hon.

– Som all konst i det offentliga rummet är det här verket tänkt att användas – hänga vid, sitta på eller vad man nu vill göra. Sedan får man givetvis utvärdera funktionaliteten och göra ändringar efter hand, som i detta fall med glaset.

Uppsala kommun lägger varje år en halv miljon kronor på restaurering av offentlig konst, där en del är avsatt till planerade restaureringar och en del till oförutsedda behov. Kostnaden för arbetet med Dragarbrunnen är ännu inte känd.

Fakta Dragarbrunnen

Skapad av konstnären Luciano Escanilla.

Invigd 2012.

Består av betong, granit och sex sorters glas.

Under glaset finns lampor som lyser kvällstid och då visar en bild av Dragarbrunnsgatan som det såg ut förr i tiden.

Namnet Dragarbrunn kommer troligtvis från en tidigare gata eller gränd vid namn Dragarebrogatan eller Dragarbrogränd, vars namn i sin tur ska ha kommit från bron Dragarbron.

På samma plats fanns tidigare en brunn, som med största sannolikhet grundlades på 1630-talet och låg där fram till 1870-talet.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!