Utställning får kulturarvet att skimra

Imorgon, onsdag, är det invigning av Uppsala domkyrkas storsatsning "Himlen är här". Utställningen har samlat konstverk från hela stiftet och låter nu medeltida konst möta den samtida.

Foto: Michaela Hasanovic

Kultur och Nöje2014-06-17 07:29

Att ta sig igenom Uppsala domkyrka utan att hamna i vägen för konservatorer bärandes på en staty eller ljustekniker med famnen full av sladdar visar sig vara en utmaning. I morgon, onsdag, är det invigning av Svenska kyrkans utställning "Himlen är här" och under måndagen hade en stor del av konstverken ännu inte landat på sina tillskrivna platser. Projektledare Helene Warpe Nymansson har arbetat med utställningen under ett och ett halvt år och det har varit ett intensivt jobb från start. Efter att stiftets kyrkor tillfrågats om utlåning av konstobjekten har konservatorer skickats ut för att se över och restaurera verken, innan konsten slutligen och med största försiktighet fraktats till Domkyrkan.

Det är ett femtiotal konstskatter som lånats in från Uppsala stifts kyrkor, museer och bibliotek och som nu ska visas i den stora jubileumsutställningen fram till mitten av november. I år firar Uppsala stift nämligen att det var 850 år sedan som vi fick vår förste ärkebiskop, Stefan. Och att det slutgiltiga arbetet med utställningen sammanföll med installationen av en ny ärkebiskop, Antje Jackelén, i söndags är något som inte hindrat "Himlen är här".

– Det man ska komma ihåg är att det här inte är något museum utan ett levande, aktivt kyrkorum och det ska det fortsätta att vara. Verken vi visar är bruksföremål som har använts av människor i generationer, säger Helena Warpe Nymansson.

Och bland dessa bruksföremål finns allt från 550-kilos kyrkklockor från 1500-talet till uppståndelseägg daterat 800-1100-tal. Men då utställningen, förutom att presentera områdets kulturarv, vill uppmuntra till möten av olika slag möter den medeltida konsten här även samtida sådan. Det är verk av konstnärerna Mats Hjelm, Helena Byström, Anders Widoff och Christian Partos där den sistnämnde under utställningstiden även är aktuell med en separatutställning på Uppsala konstmuseum.

Varje kor tilldelas ett eget tema som även knyter an till ett föremål placerat utanför koringången. Här har man tänkt på allt ner till detaljnivå och till och med informationstavlorna är utformade för att knyta an till utställningens övergripande tematik - himlen.

– Det handlar mycket om spelet mellan ljus och mörker, om resan och det mänskliga. Ser ni här hur ljuset i tavlorna skiftar när man rör sig framför dem? Det ska skimra när man är i kyrkan! säger Helene Warpe Nymansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!