Utställning av Muhammed som hund inställd
Det blir ingen utställning av Lars Vilks Muhammedteckningarna. Hooman Anvari och Mohamed Omar drar sig tillbaka - men på grund av en ny antisemitisk teckning.
Det beror inte på de tre "hundteckningarna", utan på att Vilks på sin blogg www.vilks.net tecknad en jude med griskropp, "judesuggan", som svar på Ingmarie Fromans kulturkrönika i Svenska Dagbladet i tisdags, där hon undrade om Vilks var redo att bryta även ett sådant tabu, dvs att skända judar.
- Nidbilder av Muhammed behöver inte nödvändigtvis tolkas som hets mot muslimer. Det går alltid för illasinnade personer att hävda att deras karikatyrer häcklar en historisk person, inte en religiös eller etnisk grupp. Men "judesuggan" däremot är en kränkning direkt riktad mot nu levande judar. Den kan därför falla innanför ramen till hets mot folkgrupp. Vi inser nu också att Vilks inte är intresserad av islam eller samtal mot muslimer. Hans primära mål är tabun inom konstvärlden, säger Mohamed Omar till UNT.
Det var inte Omars tidskrift Minaret, som hade tänkt hålla i utställningen, utan SEMUS, som nu också dragit sig ur.
- Diskussionen har övergått från en etisk till en juridisk fas efter att Vilks har publicerat en tveklöst antisemitisk bild, skriver Hooman Anvari i ett pressmeddelande.
Företrädarna för SEMUS och Minaret poängterar att de inte vill medverka till ökad antisemitism.
- Vilks teckningar är inte längre en angelägenhet för Sveriges muslimer, utan en fråga för andra aktörer i konst-och Kultur-Sverige. Kanske också rättsväsendet.
I torsdagens intervju sade Lars Vilks till UNT att hans Muhammedbilder m fl är tillkomna för att konstnären vill utforska konstens gränser.
Vad har konsten för gränser?
- Inga alls, det är alldeles klart, säger Thomas Hård af Segerstad, universitetslektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet.
- Men all konst har en etisk och moralisk dimension. Ibland är den mer akut än annars. Konstverket artikulerar konstnärens inre och samhället reagerar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!