Utopier som livsform på Konstmuseet

Utopiska världar, konstruerade av människor med en gemensam idé har länge fascinerat konstnären Love Enqvist. På lördag är det vernissage för hans utställning Diggers and Dreamers - Intentional Communities in the new age på Uppsala konstmuseum.

Love Enqvist i sin vaktkur som tillhör skulpturerna på hans utställning. Den är byggd som en hälsning till dem som har det tråkiga arbetet som museivakter.

Love Enqvist i sin vaktkur som tillhör skulpturerna på hans utställning. Den är byggd som en hälsning till dem som har det tråkiga arbetet som museivakter.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2007-11-30 11:38
På utställningen visas bland annat dokumentära filmer och fotografier från platser på olika håll i världen från utopiska samhällen som skapats under 1900-talet. Några av dem existerar fortfarande. Love Enqvist har besökt dem och vistats där ett längre tag för att dokumentera, likt en forskningsresande. Han har bland annat besökt Acrosanti i USA, Auroville i Indien, General Antroposophical Society i Dornach, Schweiz och Christiania i Danmark.
- Själva researchen, att hitta dessa utopier har varit en del av den konstnärliga processen. Många av dem är slutna mot resten av samhället och få har hemsida på internet, berättar han.

Människorna i dessa samhällen har gemensamma idéer om hur de vill leva. De praktiserar ofta gemensamt ägande, fattar konsensusbeslut och är ekologiskt intresserade.
- En del saker har fungerat bra, som gemensamt ansvar för barnen och vissa ekonomiska system. Annat har inte fungerat alls, säger Love Enqvist.
Ett av utställningsrummen ägnas åt skulpturer som är influerade av utopierna. Love Enqvist har nämligen funnit att flera former återkommer i olika samhällen, som pyramiden till exempel. Den arkitekturformen har han sett både i Brasilien och Indien.

Ett hörn av rummet upptas av två stora lampor. De är gatlyktor från forna Östberlin.
- Jag fick köpa dem av männen som monterade ned dem för fem euro. Sedan har jag målat upp dem. Lamporna är exempel på något som tappat sin funktion, men som har kvar formen, säger Love Enqvist.
- Mycket av det vi kallar science fiction förknippar vi med 60-talsform. Man skulle kunna säga att vår bild av framtiden blivit historisk.

Verket om Henry Soludde fyller ett av rummen. Det var en svensk utopist som byggde sin värld i Saltsjöbaden. Love Enqvists far var nära vän med denne under 1980-talet.
- Henry Soludde var en elitidrottsman som kom att bli ljudterapeut. Han hade en idé om att jord från olika delar av världen hade olika ljudfrekvenser. Kunde man samla in jord från olika platser och blanda så kunde man ordna fred i världen, berättar Love Enqvist.

Henry Soludde är nu död och han testamenterade sina ägor till Mark Levengood, som han kände sig besläktad med. Love Enqvist visar Verket om Henry Soludde i form av ett litet museum, där jordsamlingen också ingår.
Men utställningen rymmer inte bara utopier. Love Enqvist visar också verk som har kopplingar till Tolkiens sagovärld i Sagan om ringentrilogin. Han har besökt och dokumenterat inspelningsplatser till filmen på Nya Zeeland och hittat en person som är en ofrivillig kopia av rollfiguren Frodo om vilken han spelat in en film. Fiktion och utopi glider här i varandra.
- Från min ateljé i Sickla kan jag se Hammarby sjöstad växa fram. Ateljén hotas av rivning för nya hus. Jag tycker det är tråkigt att mycket ny arkitektur är så kommersiell med ytor utan tankeinnehåll och att det blir allt mer ont om förverkligade utopier, säger Love Enqvist.
Love Enqvist
Yrke: Konstnär
Född: 1972 i Stockholm
Familj: flickvän som är fotograf
Bor: i Stockholm, har ateljé i Sickla
Utbildning: Konsthögskolan i Stockholm 2001 - 2006, har också gått konst och arkitektutbildningar ibland annat Tyskland och Finland
Har ställt ut ibland annat: Tel Aviv, Helsingfors, Frankfurt, Istanbul, Montenegro, m fl
Aktuell: Hans utställning Diggers an Dreamers har vernissage i morgon, lördag, på Uppsala konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!