På Carolina Redivivas referensbibliotek har man tidigare kunnat läsa så väl "The Observer" som finska "Hufvudstadsbladet". På det är det nu slut. I alla fall om man önskar läsa de utländska dagstidningarna på papper.
– Varje år gör vi prioriteringar och att avsluta prenumerationerna på de utländska papperstidningarna är ett led i universitetsbibliotekets övergång från det tryckta till elektronisk media. Digitaliseringen ger tillgång till långt fler dagstidningar än om vi prenumererar på pappret, säger Gunilla Sundström, avdelningschef för Ämnesbiblioteken.
Den svaga kursen på den svenska kronan har också haft en viss inverkan på beslutet.
– Den slår hårt på vårt utländska förvärv. Vi får helt enkelt mer för pengarna om vi prioriterar elektronisk media än om vi köper tryckt material.
Databasen Library PressDispaly, som universitetet använder sig av, ger tillgång till 1000 dagstidningar från 82 länder.
– Det är något som universitetets studenter och personal har tillgång till när och var som helst. Det är snarare en förbättring, betonar Gunilla Sundström.
Kan det inte missgynna exempelvis de äldre som ofta är mera vana att läsa tidningar på pappret?
– Vi ser det snarare så att våra användare får tillgång till fler tidningar.
Gunilla Sundström berättar att många av de utländska tidskrifterna numera inte heller finns som trycka produkter.
– Tidskrifter inom teknologi, naturvetenskap, medicin och farmakologi har till exempel redan genomlevt denna digitala omvandling. Mer än 98 procent av dem ges ut elektronisk väg, säger Gunilla Sundström.
Nästa steg i den digitala omvandlingen handlar om se över böckerna.
– I dagsläget ger vi tillgång till mer än 400 000 e-böcker. Så även när det gäller böcker har vi sedan början, cirka 15 år tillbaka, varit med i förändringen från papper till elektronisk media.