Upsala-Ekeby fick eget rum på slottet
Plocka fram Upsala-Ekebyvasen och fatet ur skåpet och ställ dem så att alla ser dem! Uppsala konstmuseum har skapat ett särskilt Upsala-Ekebyrum - och många upplänningar lär kunna ha sin egen konstfilial i hemmet.
Foto: Linus Höök
— Rummet och inredningen är det fasta, de utställda föremålen kommer att variera, säger Ann-Christine Fogelberg.
Man får omedelbart en känsla av verkstad när man kommer in i utställningsrummet. På ena väggen finns en fototapet från kakeltillverkningens långa sal. På den andra väggen ska det strax bli en stor exteriörbild från porten till Upsala Ekeby AB.
Välkänt och okänt
Mitt på golvet står ett stort och högt bord, som ett överdimensionerat matbord av ohyvlade bräder, med svarvade ben, vart och ett olikt de andra.
På bordet står vaser och skålar, figurer, i en blandning av välkänt och okänt. Besökarna får gärna luta sig mot bordet, ta stöd, hänga över det, för att riktigt noga kunna se - men inte röra! - föremålen.
Men vill man ändå få känna, och är man synskadad och måste "se" med fingrarna, kan få det också. Ett antal keramikföremål ligger i fodrade lådor i den bortre delen av rummet och väntar på att besökarna ska ta i dem och känna de olika formerna och ytorna.
— Vi vill att besökarna både ska känna igen sig och bli överraskade, säger Ann-Christine Fogelberg.
De flesta av de nu utställda föremålen är museets egna. Men en del har lånats in från samlare.
Den stora, blåvita Vicke Lindstrandgiraffen, som nästan är det första man ser, finns bara i just detta exemplar. Medan vaser ur till exempel serien paprika av Anna-Lisa Thomson pryder ett och annat svenskt hem.
Fram ur stugorna
Man kan undra hur mycket Upsala-Ekeby upplänningarna har hemma i stugorna:
— Vi planerar ett projekt, där folk får fotografera det de har, i den miljö föremålen finns. Så skulle vi vilja dokumentera, säger Ann-Christine Fogelberg.
Utställningens arkitektur med det stora bordet, ett sidobord, fototapeterna, har gjorts av Uppsala konstmuseum i samarbete med arkitektkontoret Larsson/Lindstrand/Palme och designgruppen Front. Arkitekten Tor Lindstrand är brorsonson till Vicke Lindstrand, som var konstnärlig ledare för Upsala-Ekeby 1942-50 och blev känd för en bred allmänhet för sin glada keramikelefant.
— Visst har jag en del Upsala-Ekeby hemma, men det är min farbror som samlar...
Om utställningen säger han:
— Vi har inspirerats av arkivfilmer och arkivbilder och använt oss av den industriella miljön där de här föremålen faktiskt tillverkades. Det är lätt att bara fokusera på individerna, konstnärerna, men konsten kom till i en kollektiv miljö!
FAKTA
Upsala-Ekeby grundades 1886 och tillverkade då kakel för kakelugnar. Men redan 1887 anställdes den förste drejaren för tillverkning av vaser, fat och askkoppar.
Produkter från Upsala-Ekeby visades vid flera stora utställningar, bland annat baltiska utställningen i Malmö 1914, Parisutställningen 1925, Stockholmsutställningen 1930 och Helsingborgsutställning H55 1955.
Företagets storhetstid inföll under 1950-talet, när Sven-Erik Skawonius var konstnärlig ledare och flera konstnärer anställdes.
Den fasta Upsala-Ekeby-utställningen på Uppsala konstmuseum öppnar i morgon, lördag och visar verk av åtta av företagets mest framgångsrika konstnärer: Vicke Lindstrand, Sven-Erik Skawonius, Anna-Lisa Thomson, Hjördis Oldfors, Maria Simmulson, Ingrid Atterberg, Taisto Kaasinen och Harald Östergren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!