Uppsalatjej hjärnbrottas i SVT

I kväll söndag är det dags för de smartaste av de smarta att göra upp i SVT:s nya satsning "Genikampen". En av de tävlande är Linnea Segerstedt, Uppsalabo och civilingenjörsstuderande.

Linnea Segerstedt tävlar inte bara i "Genikampen". Om några veckor bär det även av till Montenegro, där hon ska springa ett maratonlopp.

Linnea Segerstedt tävlar inte bara i "Genikampen". Om några veckor bär det även av till Montenegro, där hon ska springa ett maratonlopp.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2014-09-21 09:00

Att Linnea Segerstedt kom att delta i "Genikampen" var lite av en slump.
– Jag såg en notis på Facebook, blev nyfiken och hörde av mig. Sedan gick allt väldigt snabbt. Jag fick göra teoritester, praktiska tester och en flera timmar lång intervju. Efter bara en dag ringde produktionsbolaget och sade "du har blivit uttagen", berättar Linnea Segerstedt.

Inspelningarna ägde rum i somras i Nyköping. Det var definitivt mer "action" än vad Linnea Segerstedt hade förväntat sig berättar hon, med tävlingsmoment som exploderande dynamitladdningar, fritt fall och gräsklipparkappkörning blandat med olika mentala utmaningar.
– Det mest förvånande var att de moment jag trodde skulle vara enkla inte var det, medan saker jag trodde skulle bli svåra tvärtom visade sig vara enkla.

Linnea Segerstedt studerar till civilingenjör med inriktning teknisk fysik på Uppsala universitet. Men vägen till fysikerbanan har inte varit spikrak – tvärtom var fysik hennes sämsta ämne på gymnasiet, och Linnea Segerstedt började först på ett annat högskoleprogram.
– Jag är verkligen ingen typisk teknisk fysiker, jag har aldrig varit den som skruvat sönder saker för att se hur de fungerar. Men när jag började läsa civilingenjörsprogrammet med inriktning miljö och vatten var det i stället fysikkurserna som fängslade mig mest. Jag gillar hur man kan förklara saker med fysik, och hur allt bygger på logik. Fysik passar helt enkelt min personlighet.

Hur definierar du själv begreppet intelligens?
– För mig handlar det dels om att kunna se mönster i vad som sker, men även om att märka när man inte ska se mönster. Fördomar bygger ofta på förenklade mönster. Sedan finns det ofta en maktdimension kopplat till detta med intelligens, där många blir imponerade av exempelvis mig som läser teknisk fysik. Sådant kan göra mig lite obekväm – jag tycker inte att en sorts kunskap är bättre än en annan.

Hur känns det att plötsligt bli tv-kändis?
– Overkligt. Allt har gått så snabbt, det var nog först när vi kom hem från inspelningarna som jag började reflektera över saken.

Men fysiken är inte Linnea Segerstedts enda intresse. I våras tillbringade hon en termin som utbytesstudent i Paris, där hon kom att blogga med en alltmer filosofisk inriktning.
– Det finns definitivt en filosofisk dimension av fysiken, och det är nog den som tilltalar mig allra mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!