.Boken Lite dyrare mycket bättre mat: nära i Uppland belönades i år med priset Bästa form.
Boken, som innehåller tretton matreportage från Uppland, är skriven av Uppsalakocken Martin Andersson och Uppsalajournalisten Anders Melldén. I projektet har också fotografen Alex Giacomini och formgivarna Peter Assarsson och Richard Olofsson deltagit.
Lokala råvaror som lyfts fram i boken är bland annat fisk, svamp, jordgubbar, lamm, gris och fågel.
Martin Andersson har tidigare vunnit länsstyrelsens mattävling Den lokala kocken 2010. Sedan dess har han bland annat byggt upp konceptet kring mat på Svenssons krogars Stationen i Uppsala. Han är också programledare för 24UNT:s program Tack för maten.
En annan Uppsalabekanting, Liselotte Forslin, har också varit involverad i ett vinnande projekt, boken Solens hälsa som vann pris i kategorierna Hälsa och Bästa foto. Hon har medverkat som stylist för bilderna som togs av Bruno Ehrs.
Det stora priset, Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier, gick i år till boken Fäviken, av Magnus Nilsson. Prisutdelningen skedde under Måltidakademiens Tore Wretmandagar på Nordiska Museet i Stockholm.