Uppsala Industriminnesförening hotas av konkurs och kan tvingas att riva sina utställningar och lämna sina lokaler.
Allt på grund av att föreningens ansökan om kommunalt anslag kommit in fem månader för sent.
I ett brev till Uppsala kommuns kulturnämnd skriver Uppsala Industriminnesförenings ordförande Torbjörn Hedberg att den uppkomna situationen "beror på två av varandra oberoende olyckliga händelser". Sista ansökningsdatum var 15 juni. En ansökan daterad 7 juli kom kulturnämnden tillhanda i början av november. Tydligt är att ansökan på ett eller annat sätt hamnat på avvägar.
Får Industriminnesföreningen inte de ca 440 000 kronor, som varit det årliga stödet, kan föreningen inte betala sin hyra. "Inte ens under uppsägningstiden", skriver Torbjörn Hedberg och fortsätter:
"Lokalerna måste utrymmas och de existerande utställningarna rivas. Möjligen kunde en mindre del av dem bevaras och tills vidare förvaras någonstans tillsammans med en del föremål av stort industrihistoriskt intresse som föreningen fått som gåva. Vissa inventarier, främst bekostade av Sparbanksstiftelsen, skulle kanske kunna säljas. Men huvuddelen måste med all sannolikhet kastas i någon sopcontainer."
Han säger vidare: "De fasta lördagsvisningarna skulle naturligtvis upphöra liksom de många organiserade och populära gruppvisningarna under andra tider."
- Jag ser inte hur vi ska kunna behandla föreningens ansökan nu. Men jag stoppar processen och ska skriva till kommunfullmäktige och förklara situationen, så får vi ta beslut i januari, säger kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson till UNT efter att ärendet diskuterats under onsdagens sammanträde.
Stadsdelarna Gottsunda, Sävja och Stenhagen får 3,4 miljoner kronor extra att dela på, pengar som ska gå till "stadsdelsutveckling". Exakt hur pengarna ska fördelas kommer att beslutas efter förhandlingar dels med representanter för kulturverksamheterna i stadsdelarna, dels med Uppsala kommuns Fastighets AB, UKFAB.
- Vi har pengarna och är beredda att betala för kulturverksamhet i Gottsunda kulturcentrum. Men vi måste först föra en dialog om vad verksamheten ska bestå i. Det är fortfarande en förhandlingsfråga, säger Eva Edwardsson.
Kulturnämnden beslutade också att ansvaret för biblioteksböcker till personer i äldreboenden av olika slag i Uppsala vilar på kulturnämnden och inte äldrenämnden.
- Vi ska diskutera med Stadsbiblioteket i nästa vecka och vi kommer att hitta finansiering så att vi kan ge Vård och bildning uppdraget med den uppsökande verksamheten, säger Eva Edwardsson.