Gottsundasonen Carlos Romero Cruz som blev Årets drag på QX-galan 2021, är dubbelt aktuell. Dels medverkar han i pjäsen Röde Orm på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Dels spelar han in en tv-serie med premiär om ett år.
Vi hörs på telefon. Han har lunchpaus och står på en gata på Kungsholmen utanför den lägenhet där inspelningen för TV4:s dramaserie äger rum. "Happy jävla pride" heter den. Carlos Romero Cruz gör rollen som toppmäklaren Ari vars kusin från landet, Dilan, som spelas av Oscar Wallgren, för första gången ska gå i paraden under Stockholm Pride. Kusinen flyttar in hos den mer erfarna Ari.
Carlos känner igen sitt 22-åriga jag i Dilan.
– Jag var 22 år, en late bloomer, när jag kom ut 2012. Det året hände allt. Loreen vann, jag gick i min första prideparad, dessutom som drag, jag flyttade till Stockholm och började scenskolan. Allt var väldigt nytt för mig, men skolan blev en trygghet och det var roligare där än i Uppsala, säger han.
Hans första gaykompisar var två lite äldre killar i Uppsala som var dragqueens.
– De sade till mig att jag absolut måste gå som drag i paraden. De var de som tog mig under sina vingar och fick mig att känna ett sammanhang i drag och det blev viktigt för mig. Jag var väldigt vilsen, tänkte mycket på hur man ska vara, lite som Dilan i "Happy jävla pride". Så känner nog många som flyttar till Stockholm, det är enormt och det är spännande, säger Carlos Romero Cruz.
Som dragartisten Carnita Molida har han tidigare läst sagor för barn i biblioteksprojektet "Bland drakar och dragqueens". Han läste sagor under flera år, inte längre. Men uppståndelsen och debatten som pågått den senaste tiden är inget nytt för honom, den har bara blivit mer uppmärksammad i media, menar han.
– SD har skrikit sedan 2018, när vi började. Det fanns bland annat en twittertråd om mig med hat så intet nytt under solen. Det man kan säga nu är att det blivit mer uppmärksammat eftersom Jimmy Åkesson har uttalat sig. Att dragqueens läser böcker för barn skaver hos många, även hos människor som inte röstar på SD. Det finns en förlegad bild om att dragqueens skulle vara något barnförbjudet. De hakar upp sig på namnen men det skulle inte spela någon roll om Miss Winehore kallade sig Miss Glitter, de skulle ändå hitta något annat fel, säger han.
Han menar också att debatten fått draghjälp när dragqueens blivit mer synliga i och med att RuPaul's Drag Race började sändas i USA 2009. Carlos Romero Cruz har själv ställt sig frågan om han på något sätt kan förstå kritiken om att dragqueens inte skulle vara något för barn.
– Till dem som är rädda vill jag ställa frågan: Har du varit och tittat på en sagostund? Många verkar leva under en sten och tro att vi pratar genusteorier och sex med barnen och att det ska få dem att tvivla på sin egen könsidentitet. Det handlar om att få barnen att bli nyfikna på att läsa, känna magin med sagor och att de ska få besöka ett bibliotek. Min upplevelse är att det i första hand är föräldrar som formar sina barn, säger han.
På Stadsteaterns scen medverkar han nu i Röde Orm. En pjäs där åtta bibliotekarier efter stängning samlas i rotundan på Stockholms Stadsbiblioteket för att "lajva" boken från pärm till pärm. Carlos spelar rollen som sagostundsansvarig i dragutstyrsel light.
– Föreställningen är samhällskritisk, vi har ett stoppord på scen: "Mathias Andersson" med "h" som SD-politikern som stoppade sagostunderna i Malmö, inte som Dramatenchefen Mattias Andersson, vi gör en grej av det att de har samma namn men stavar olika. Vi sjunger en sång om att hålla armlängds avstånd för att kulturen ska vara så fri som möjligt, säger Carlos Romero Cruz.
Han vill inte så gärna prata om sina tonår, det är redan gjort i gamla artiklar tycker han. Han är förbi det. Men det var en tuff tid. Hans ensamstående mamma blev orolig när han kom ut som gay, det hade att göra med hur homosexualitet porträtterats i media, menar han. Hon blev orolig för honom och rädd för vad han skulle kunna utsättas för i form av hat och hot i och med att han skilde sig från normen. På sätt och vis hade det redan besannats i och med illasinnade elever på Valsätraskolan.
– Min högstadietid var det värsta, jag tyckte inte alls om den, du vet det är då man söker sin identitet. Men jag bodde granne med Gottsundateatern. Där hängde jag mycket, teatern blev min trygghet, säger Carlos Romero Cruz.