Uppsalamiljöer lever vidare i Bergmans filmer
Ingmar Bergman har flera anknytningar till Uppsala, han är bland annat född här. Men han har också återvänt till staden som vuxen filmskapare. Flera av stadens miljöer lever vidare i hans filmer.
Ingmar Bergman vid kameran under inspelningarna av Fanny och Alexander vid Fyristorg i Uppsala 1982. Bakom syns fotografen Sven Nyqvist och t v om Bergman regiassistenten Peter Schildt.
Foto: Pressens Bild
I sina memoarer, Laterna magica, beskriver han att han tillsammans med henne besökte stadens biografer. På Slottsbiografen fick han besöka maskinistens lilla krypin och beskåda projektorerna och alla filmrullarna.
Även som vuxen har han har återvänt till Uppsala många gånger, inte minst i sin gärning som filmskapare. Mest kända är kanske filmscenerna som är tagna runt S:t Eriks torg och St Eriks gränd till Fanny och Alexander, den film som skulle bli Bergmans sista biofilm och som belönades med fyra Oscar 1984, varav en för bästa utländska film. Inspelningen startade 1981 och flera Uppsalabor var engagerade som statister. Just statisterna i den filmen var tema för en pjäs långt senare, 2005, på Upsala stadsteater, De frusna på torget.
1985 filmade Bergman i Uppsala igen, men denna gång för tv, De två saliga. Manus var av Ulla Isaksson baserat på en roman av henne med samma namn. Bergman filmade scener på Domkyrkoplan och utanför Geijersgatan 16. Den tv-filmen premiärsändes i tv 18 februari 1986.
1990 filmades Bergmanstoff i Uppsala, men det var Bille August som var regissör för Den goda viljan, baserad på Bergmans släktsaga. Samuel Fröler spelade Bergmans far som var präst i en i övrigt diger rollista. 1995 filmades Enskilda samtal, mest i Uppsala domkyrka. Även denna gång baserades filmen på stoff med fokus på Bergmans familj, kanske mest på hans mor Karin som spelades av Pernilla August. En annan flitig Bergmanskådespelare, Max von Sydow, gestaltade hennes biktfader. Liv Ullmann regisserade och den visades i två delar i SVT julen 1996.
Bergman regisserade själv tv-dramat Larmar och gör sig till 1997, där några scener tog på gamla psykiatriavdelningen på Akademiska sjukhuset. Här spelar åter Börje Ahlstedt farbror Carl, samma roll han hade i Fanny och Alexander, men här försöker han som patient göra film på den avdelning han är inlagd tillsammans med en av läkarna där.
I samband med renoveringen av Slottsbiografen på 1990-talet inbjöds Ingmar Bergman att delta som en sorts konsult. Han bidrog med en lista på saker han tyckte var viktiga för en biograf. Däribland skulle det vara bekväma sittplatser med gott om plats för benen, god ventilation och högsta tänkbara tekniska kvalitet på maskinutrustningen. Det är tack vare honom som det numera finns 130 stolar i salongen mot ursprungliga 291.
I Slottsbiografens foajé står en filmprojektor från 1950-talet som härstammar från ateljéerna i Filmstaden, Råsunda. Det berättas att Ingmar Bergman brukade se på precis alla kopior av sina filmer innan de distribuerades ut i världen med hjälp av just den projektorn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!