I Metalsverige var Sabaton redan ett välkänt band, men med temaskivan ”Carolus Rex”, som handlar om Karl XII, kom det stora genombrottet. Årets uppföljare ”Heroes” har hittills sålt ännu bättre. Under sommaren har de gått ett segertåg genom landet som nu når Uppsala. Svenskarna verkar just nu inte kunna få nog av historier om krig till melodistinn metal.
Inför skivan ”Coat of arms”, som kom 2010, efterlyste Sabaton uppslag till texter av fansen och fick in ett femsiffrigt antal. Sedan dess har tipsen fortsatt att ramla in och en del av dem utmynnar i färdiga låtar. UNT Kultur bestämde sig för att skriva några tips och se om basisten Per Sundström och sångaren Jocke Brodén ser någon potential i historierna.
Långfredagsslaget
Den 6 april 1520 stod ett slag mellan Kristian II:s danska armé och en svensk bondehär som var anhängare till Sten Sture den yngre. Ett ordentligt snöväder gjorde att danskarna hade svårt att ladda sin a bössor och ta sig fram med kavalleriet. De svenska trupperna firade triumfer, men tog sedan ut segern i förskott och började plundra slagfältet, vilket gjorde att danskarna kunde slå tillbaka och vinna.
Per: Detta fungerar av principskäl inte att sjunga om då det handlar om att Danmark överlistar Sverige. Nädå, skämt åsido så fungerar detta absolut.
Jocke: Detta skulle vi absolut kunna göra en låt om! Baserat på den info jag får av denna text så skulle det antagligen röra sig om en tyngre och långsammare låt med ganska ödesmättade melodier med tanke på saker som snö, girighet och det faktum att segern togs ut i förskott.
Slaget vid Fyrisvallarna
Enligt många äldre källor stred sveakungen Erik Segersäll och hans män mot trupper ledda av Styrbjörn Starke vid Fyrisvallarna som ska ha legat nära Gamla Uppsala på 980-talet. Mitt i striden blev Styrbjörns män slagna med blindhet av Oden, för att Erik lovat sig till guden i tio år efter en eventuell seger.
Per: Eftersom vi går såpass långt tillbaka i tiden och det finns färre källor så brukar vi vara lite försiktiga med sådant. Vi skulle nog inte göra en låt på detta då fakta är helt förvisat till tro och myter.
Jocke: Detta är verkligen en historia som jag skulle älska att skriva musik till, däremot så kan det bli svårt att släppa den som en Sabatonlåt, då vi försöker hålla oss undan myter och religion, samt vara så historiskt korrekta som möjligt. Grym story, hoppas något annat band plockar upp den idén och göra något bra av den.
Gustav Vasas erövring av Uppsala
Under Gustav Vasas befrielsekrig 1521-1523 var Uppsala ett viktigt delmål efter vägen till Stockholm. Vasas styrkor driver den farliga fienden Bengt Bjugg på flykt, dödligt sårad och slår sig ner i stan. Den blivande kungen slår sig tillfälligt till ro och låter stora delar av bondehären åka hem och ta hand om vårsysslorna på gårdarna. Då passar ärkebiskopen Gustav Trolle på att tåga ner från huvudstaden med en stor här.
Jocke: Detta skulle utan tvekan kunna ligga till grund för en klassisk Sabatondänga om jag får uttrycka mig på det viset. Utan tvekan skulle detta vara en pumpande upptempo-låt med allsångsvänlig adrenalinrefräng.
Per: Här är det spännande. Kyrkan mot tronen. Mycket viktig tid i Sveriges historia som mycket väl kan utgöra underlag för en Sabatonlåt.
Plundringen av Prag – Silverbibeln
I det trettioåriga krigets slutskede 1648 plundrade svenska soldater Pragborgen under två dagar. Bland bytena fanns det världsberömda boken ”Codex argenteus” eller ”Silverbibeln”. Boken hamnade så småningom i Uppsalas universitetsbibliotek Carolina Rediviva.
Per: Den historielektion man får i Svenska skolan berättar knappast om att Sverige brände alla byar vi kom över och plundrade det vi kunde under denna period.
Jocke: Detta ämne har vi sjungit om i en låt som heter just ”1648” på skivan Carolus Rex. Eftersom min mamma kommer från Prag så hade jag hört den här historien många gånger innan jag ens började skolan. Om man vill veta hur Sabaton skulle ha skrivit om ämnet så är det bara att ge sig ut på Spotify och lyssna på just ”1648”.
Bollhusmötet
Den 17 februari 1939 arrangerades det så kallade Bollhusmötet i den då nybyggda tennishallen av Uppsala studentkår. Majoriteten av studenterna som samlats protesterade mot att Sverige skulle ta emot tio judiska akademikerflyktingar från Nazityskland eftersom de skulle hota de svenska akademikernas arbetsmarknad. Av 23 talare var bara en kvinna, Karin Westman, som ställde sig i stolen och talade för flyktingarnas sak.
Jocke: Detta skulle vi ärligt talat aldrig ens fundera på att skriva om då det rör sig mer om politik än militärhistoria.
Per: Detta var i stort sett en renodlad politisk sammankomst och därmed faller den rätt pladask för vad Sabaton gillar att skriva om.