Uppsalaförfattare hittade favoritförlaget
Hur hittar en bok sin förläggare? Eller... hur hittar en förläggare sin bok? Två av Linnéårets böcker, skrivna av Uppsalaförfattare, har hittat Artea förlag i Ryd på gränsen mellan Blekinge och Småland.
Uppsalaforskaren och författaren Mariette Manktelow är nöjd både med bok och förlag.
Foto: Lena Köster
Kanske passar de inte in i förlagens aktuella utgivning, kanske bedöms de som för dyra att framställa i förhållande till hur de väntas sälja, till exempel om det rör sig om böcker med många bilder, som är drar betydligt högre framställningskostnader än till exempel en roman.
Skälen till refuseringarna kan vara många.
Uppsalaprofessorn Pauline Snoeijs fick ett nästan ja som sedan blev ett nej från Bonniers, när hon lade fram bilder och beskrivning av tänkt text till boken Linnés brudkammare, en erotisk fotobok om växters könsorgan beskriven i UNT 3 februari i år.
- Jag hade gjort en lista över ca 20 möjliga förlag, där fanns bland annat Artea. Så hörde jag Mariette Manktelows föreläsning om Kvinnorna kring Linné, där hon nämnde sin kommande bok på Artea. Efter nobben av Bonnier tänkte jag att ett småländskt förlag vore trevligt, eftersom Linné var smålänning.
Pauline Snoeijs ringde Arteas förläggare Christina Ekström, som bläddrade i demonstrationsprospektet och omedelbart bestämde sig för att ge ut boken.
Mariette Manktelow, doktor i botanik i Uppsala, och Petronella Kettunen, botanikforskare i Los Angeles med Uppsalaförflutet, hade redan 2006 fått löfte av Artea om utgivning av en bok om kvinnorna kring Carl von Linné. I somras skrev de boken, som bland annat bygger på föreläsningar och diskussioner de redan arbetat med.
- Jag har hållit de här sommarkurserna om Linné och Petronella gick en av kurserna, skrev en uppsats - och jag insåg att hon inte var uppsatsskrivare, utan medarbetare i den tänkta boken, berättar Mariette Manktelow.
I somras satt de på var sitt håll - Uppsala och Los Angeles - och skrev och kommunicerade per mejl. I augusti var manuset klart och till bokmässan i slutet av september var boken på plats.
Artea är ett litet förlag. Vägen från beslut till handling är så kort den kan vara. Formgivaren Inga Leo har gjort flera böcker för Artea och kommunikationen mellan förläggare Christina Ekström och henne är snabb och effektiv. Likaså mellan förlag, tryckeri och bokbinderi.
Artea har ett motto, som står tryckt i alla förlagets böcker: "Vackra böcker som ger avtryck i människors liv".
- Jag arbetar gärna med böcker som innehåller både bild och text. Gärna en blandning av vetenskap och konst, säger Christina Ekström.
Hon startade sitt förlag för att hjälpa en bekant att ge ut en diktsamling/bönbok i början av 2000-talet. Sedan dess har utgivningen vuxit snabbt. Diktsamlingar, konstböcker, gränsöverskridande böcker av olika slag (bildkonst-lyrik till exempel), litterära samtal och populärvetenskapliga böcker finns i utgivningen.
- Jag gör böcker jag själv vill läsa. De måste vara vackra både till innehåll och form, säger Christina Ekström, som satsat mycket eget kapital i utgivningen.
- Om fem år måste förlaget gå runt för att sedan börja gå med någon vinst. Annars blir jag tvungen att lägga ned, säger hon.
Men just nu, efter att tidigare ha arbetat som distriktschef för Huge bostäder, allmännyttan i Huddinge, gör hon varje dag verklighet av sin dröm att ge ut böcker.
- Jag är mycket nöjd med den här förlagskontakten, där jag själv kunde vara med och påverka hur boken blev, säger Pauline Snoeijs, som själv har krupit omkring i gräs och planteringar för att med sin kamera fånga detaljerna hos vanliga växter, som vi alla har runt omkring oss.
Mariette Manktelow och Petronella Kettunen är också nöjda.
- Handläggningstiden har varit kort och effektiv från idé till färdig bok, säger de.
Kvinnorna kring Linné är en bok om de kvinnor, som var botaniker, och som Linné hade kontakt med. Bland dem finns hans döttrar och den berömda barnboksförfattaren Beatrix Potter.
- Potter var den första forskare som visade hur svampars mycelier gror. Att jag inte har fått läsa det någonstans under min utbildning till biolog är väl oerhört, säger Mariette Manktelow.
Hon och Petronella Kettunen lyfter alltså fram kvinnor, som antingen gjorde värdefulla vetenskapliga upptäckter eller konstnärligt dokumenterade växter och som alla på något vis hade kontakt med Linné.
- Han ansåg att kvinnor i vissa avseenden var bättre vetenskapsmän än män. Till exempel när det gällde uthållighet och noggrannhet, säger Mariette Manktelow.
Deras bok är rikt illustrerad dels med fotografier och målningar, som avbildar de skildrade kvinnliga forskarna runt Linné och miljöer med anknytning till dem eller Linné, dels med kvinnornas dokumenterande målningar av växter och djur.
- Vår förläggare är intresserad av djärva böcker med mycket kunskap. Hon trodde stenhårt på vår idé och hade fullt förtroende för oss båda författare från början. Vi kände att vi hade hamnat på ett förlag som var klippt och skuret för vår bok. Och det blev en produkt som vi är mycket nöjda med, säger Mariette Manktelow.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!