Han har arbetat som fältassistent, livvakt och militär. Men främst förknippas Jonathan Tigrar med Uppsalaföretaget Go Adventure , som arrangerar allt från Pelle Svanslös-promenader till takvandringar på Slottet och äventyrsbanor som höghöjdsbanan i Fjällnora.
Nu har Jonathan Tigrar höjt blicken ytterligare och gett sig ut i världen. Sedan några veckor reser han runt i Sydostasien på en fem månader lång skattjakt.
– Just nu är jag på ön Palawan i Filippinerna, säger han när UNT ringer.
– Jag knyter kontakter och skapar relationer med lokalbefolkningen. Kollar lite med olika fiskare och skogsförvaltare. Det finns rykten om olika saker men det är lite känsligt att komma som utlänning och leta upp deras guld. Vi har sagt att 50 procent går till landägaren, om vi hittar något.
Under sina resor i bland annat Filippinerna, Laos, Kambodja och Thailand passerar han platser som smugglingstunnlar och svårtillgängliga djungelpartier.
Teamet förstärks av historieberättaren, dokumentärfilmaren och författaren Hans Odöö från Uppsala, som många förknippar med Carl von Linné efter att i många år lett olika Linnéguidningar och andra stadsvandringar.
Nu dokumenterar han skattjakten i text, bild och video.
– Det mesta Jonathan gör är lite galet, men på ett roligt sätt. Han är en frisk fläkt i Uppsala, säger Hans Odöö.
Tanken är att hans dokumentation från expeditionen ska sammanställas i någon form, som bok eller film.
– Jag tycker det är en jättekul och spännande grej. Plötsligt har jag börjat titta på alla jäkla dokumentärer på TV om japansk guld överallt i Asien. Jag har väl blivit lite fascinerad av det, även om jag tror att Jonathan är ännu mer fascinerad.
Materialet ska även marknadsföra Go Adventures senaste äventyrskoncept. För parallellt med skattjakten – en pojkdröm som blir sann – samlar Jonathan Tigrar information och rekar platser för sitt mest avancerade projekt hittills.
– Min långsiktiga plan är att skapa en upplevelse, en global skattjakt. Man ska kunna hitta en skatt någonstans, en nedgrävd guldtacka värd en halv miljon kronor, men själva resan är egentligen ett mål i sig. Vi kartlägger de här spännande platserna nu och låter skattjakten passera dem. Till exempel ett gammalt tåg som står i djungeln i Thailand. Ett tåg med fem vagnar mitt i djungeln, helt överväxt. En sådan plats hittar man inte som vanlig turist. En vanlig turist hittar inte de smuggeltunnlar som jag har sett. Men vår skattjakt visar vägen.
Tanken är varje plats ger nya poäng eller ledtrådar som leder vidare på resan.
– Så skapar vi ett sätt att besöka de här fantastiska smultronställena där alla har sin historia att berätta. En fysisk skattjakt som även är ett spel.
Jonathan Tigrar räknar med att förberedelserna pågår i minst ett par år till.
– Jag har bedrivit lokala skattjakter i Uppsala i 20 år. När jag började skapade vi till exempel en aktivitet som hette Stadsjakten där man skulle klättra in i Sten Sture-monumentet och hitta ledtrådar. Sedan skulle man paddla ut i Svandammen och leta efter någon liten skylt. Sedan skulle man "göra inbrott" i en bil i Grimhildgaraget och där stod en portfölj. Sådant har en stor dragningskraft på folk. Nu vill jag skapa någonting lite större.