Uppsalabor gestaltar sin stad

I Stadsteaterns föreställning ”Välkommen hit, välkommen hem” ska hundra Uppsalabor stå på scenen och gestalta stadens liv och människor. Ellinor Skagegård var på plats när de träffades första gången.

Välkommen hit - välkommen hem på Uppsala stadsteater.

Välkommen hit - välkommen hem på Uppsala stadsteater.

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2014-11-23 20:20

Videon är inte längre tillgänglig

”Vi som överlevt mot alla odds”.
Fyra personer reser sig upp och ställer sig framför resten av gruppen. De får en spontan applåd. Textförfattaren Rasmus Lindberg fortsätter att läsa upp påståenden.

Gruppen som på ytan ser ganska homogen ut, visar sig erfarenhetsmässigt vara mycket blandad. Några vill flytta från staden, andra vill bo här tills de dör. Någon har suttit i häkte, fyra stycken har tatueringar. Men vid påståendet "vi som är ensamma" reser sig ingen, kanske är detta alltför utlämnande.

Det är allra första träffen inför Stadsteaterns föreställning ”Välkommen hit, välkommen hem” och ett femtiotal nyfikna Uppsalabor har kommit hit för att medverka. Regissören Olle Törnqvist skrattar ofta och verkar nöjd.
– Jag tog tåget från Gävle och vid varje stopp började hjärtat att slå hårdare. Men det här var ju inte alls farligt, säger han.

Och visst är projektet både innovativt och storskaligt. Gruppen som kom till Stadsteatern på söndagen utgör ungefär hälften av skaran som slutligen ska stå på Stora scenen. De ska då representera Uppsalas befolkning i pjäsen där staden spelar huvudrollen. Även professionella skådespelare kommer att medverka, och ska dels spela upp Rasmus Lindbergs fiktiva berättelser, dels verkliga historier utifrån intervjuer med Uppsalamedborgare. Under drygt tio lördagar med start 31 januari ska deltagarna ses för repetitioner, inför premiären den 21 mars.

– Det kan bli i princip hur som helst, vi vet ingenting ännu. Visionen är att det ska bli en fantastisk gestaltning av Uppsala och att alla ska vara på scenen hela tiden. Att vi ska kunna göra ett konstverk av, med och om Uppsala och dess människor, säger Olle Thörnqvist.

Olivia Johansson, 18 år, är en av de yngsta deltagarna. Hon hittade hit av en slump men blev positivt överraskad.
– Jag trodde mest att vi skulle stå i bakgrunden som statister men det verkar ju som att vi kommer att få göra en del, och det är jätteroligt. Jag gillar Uppsala och det känns kul att få representera den yngre generationen.

Ensemblen är ännu inte fulltalig och produktionsgruppen söker nu efter män, personer mellan 25 och 40 år, utan högskoleutbildning och med annan etnisk bakgrund. Gunnar Lund, 81 år, är troligen gruppens äldste deltagare.
– Jag läste om föreställningen i UNT och tyckte att det lät spännande. Eftersom jag bott här hela mitt liv känner jag staden ganska bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!